Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

24. 09. 2020. 10:02   >>  10:02

PORESKA UPRAVA

Tokom ljetnje sezone naplaćeno 276,56 miliona eura

Poreska uprava (PU) je od juna do avgusta ostvarila ukupnu naplatu prihoda u iznosu od 276,56 miliona eura, čime je, uprkos lošoj turističkoj sezoni, plan po rebalansu budžeta za taj period uspjela da premaši za 23 miliona eura.

 

Iz PU su kazali da je plan naplate prihoda po rebalansu budžeta iznosio 253 miliona EUR.

“Od početka godine PU je ostvarila ukupnu bruto naplatu u iznosu od 706,2 miliona EUR, što je 24 miliona EUR više od osmomjesečnog plana po rebalansu budžeta”, navodi se u saopštenju PU.

Kako su saopštili, ostvareni rezultat je i oko 40 miliona EUR, odnosno pet odsto, ispod ostvarenja iz istog prošlogodišnjeg perioda, odnosno 25 miliona iznad ostvarenja iz istog perioda 2018.

Iz PU su naveli da je od nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines (MA) naplaćeno deset miliona EUR duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade.

Iz PU su, u strukturi naplate ostvarene tokom osam mjeseci ove godine, posebno istakli naplatu poreza na dobit pravnih lica, u iznosu od 71,47 miliona EUR, što je sedam miliona iznad plana, a osam miliona više nego prošle godine.

“Ovaj podatak indikator je visokog stepena korporativne kulture koja postoji u crnogorskoj privredi uprkos izazovima nametnutim pandemijom zarazne bolesti Covid-19”, smatraju u PU.

Iz PU su saopštili da kod naplate prihoda po osnovu zarada zaposlenih u Crnoj Gori nije zabilježen značajniji pad.

„Tako je po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica naplaćen iznos od 107,3 miliona EUR, što je sedam miliona iznad plana naplate, a tri miliona manje nego prošle godine. Naplata doprinosa za socijalno osiguranje je iznosila 324,2 miliona EUR, što je 13 miliona iznad plana, a 12,5 miliona manje nego prošle godine“, precizirali su iz PU.

Po osnovu koncesionih naknade naplaćen je iznos od 18,94 miliona EUR, odnosno tri miliona EUR iznad plana, a 8,3 miliona EUR manje nego prošle godine.
Po osnovu poreza na promet nepokretnosti naplaćeno je 9,69 miliona EUR, odnosno 1,5 miliona ispod plana i tri miliona manje nego prošle godine.

Iz PU su naveli da je najznačajnije smanjenje naplate zabilježeno kod poreza na dodatu vrijednost (PDV), po osnovu kojeg je naplaćen iznos od 163,7 miliona EUR, odnosno devet miliona ispod plana naplate i 16,6 miliona manje nego prošle godine.

„Rezultat naplate PDV-a posljedica je drastičnog usporavanja privrede zbog ekonomske krize nastale od početka pandemije zarazne bolesti Covid-19, koji je posebno bio vidljiv u primorskoj regiji tokom ljetnjih mjeseci, gdje je zabilježen pad prometa od čak 70 odsto", kazali su iz PU.

Iz PU su saopštili da, imajući u vidu okolnosti koje utiču na privredu, a koji se direktno odražavaju na fiskalni kapacitet privrednika, a samim tim i naplatu javnih prihoda, ostvarena naplata ukazuje da je PU uspjela da iskoristi najveći dio fiskalnog potencijala poreskih obveznika te da stepen poreske discipline i dobrovoljnog poštiovanja poreskih propisa održi na visokom nivou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније