Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 10. 2020. 12:31 >> 12:35

GREEN HOME POZIVA

Ministarstvo da objavi plan za TE Pljevlja

Green Home poziva Ministarstvo ekonomije i EPCG da objave informaciju i iznesu plan za TE Pljevlja nakon isteka radnih sati, koje slijedi za nepunih 20 dana, a možda već i danas.

“Prema proračunima Energetske zajednice iz jula ove godine, TE Pljevlja će utrošiti dodijeljenih 20 000 radnih sati u novembru ove godine, dok je u Izvještaju o implementaciji iz 2019. godine, predviđeno da će TE Pljevlja potpuno utrošiti maksimalno dozvoljene radne sate, već sada u oktobru. Nakon što je od 1. januara 2018. godine iskoristila dozvoljenih 20 000 radnih sati, TE Pljevlja se mora zatvoriti”, navodi se u saopštenja.

Rad može nastaviti, kako su naveli, samo ako uskladi tehnologiju sa standardima i Direktivom o industrijskim emisijama za nova postrojenja, što se čak i sa planiranom rekonstrukcijom neće desiti do 2023. godine.

“Osnovnim proračunom i dinamikom potrošnje sati iz prethodnih godina ovaj broj je sveden na nulu, dok javno ne postoji informacija o tome. Ministarstvo Ekonomije treba da obavijesti građane da li je Crna Gora zaista tražila produžetak radnih sati od Energetske zajednice i kakav je ishod takvog zahtjeva. Očekivajući da će spomenuti zahtjev rezultirati negativnim odgovorom, postoji li plan u slučaju gašenja TE Pljevlja koji neće ići na štetu građana, u smislu povećanja cijene uvozne struje?”, kazali su iz Green Homea.

Smatraju da je ovo krizno vrijeme za TE Pljevlja i ekstremno skupu cijenu uglja, izračunatu i u životima i zdravlju građana, ključni momenat i poziv da se okrenemo čistoj energetskoj tranziciji, u kojem, kako dodaju, treba da uz konsenzus građana, naučne zajednice i donosioca odluka donesemo održivija rješenja za proizvodnju energije i grijanje Pljevalja.

Produžavanje života TE Pljevlja od 2023. godine uz planiranu toplifikaciju je utopija, smatraju u NVO, od kojih na ovu posljednju gubimo vrijeme već 40 godina.

“Čak i da se rekonstrukcija ostvari i dalje ulažemo novac u još 30 godina eksploatacije uglja, zagađivanja životne sredine i trovanje građana Pljevalja i svih građana Crne Gore”, navodi se u saopštenju

Iz Green Home kažu da moramo imati jasne korake i planove ka dekarbonizaciji uz postepeno napuštanje uglja i osiguravanje novih radnih mjesta za zaposlene u sektoru uglja, na kojima se mora raditi na vrijeme i koji će u svakom trenutku biti dostupni javnosti.

”Iz ovih razloga još jednom pozivamo predstavnike EPCG i Ministarstva ekonomije da zainteresovanoj javnosti daju odgovore na pitanja od suštinskog značaja za budućnost koja treba biti zdrava, zelena i održiva za sve građane Crne Gore”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније