Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 10. 2020. 15:43   >>  15:43

ŽUGIĆ SAOPŠTIO

Pandemija uticala na profitabilnost banaka

Bankarski sistem zadržao je stabilnost, dobru kapitalizovanost i likvidnost, ali je pandemija kovida 19 imala svoj odraz na kretanje pojedinih indikatora poslovanja banaka, prvenstveno na profitabilnost i nivo nekvalitetnih kredita, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na sastanku sa ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori Borisom Gandelom.

Sagovornici su se saglasili da Slovačka i Crna Gora imaju veoma dobre sveukupne odnose i odličnu bilateralnu saradnju.

Razgovarali su o izazovima sa kojima se suočavaju sve zemlje zbog pandemije Covid-19, kao i posljedicama ove situacije po realnu ekonomiju i javne finansije.

Guverner je upoznao slovačkog ambasadora sa aktuelnom situacijom u bankarskom sektoru Crne Gore, ističući da je sistem zadržao stabilnost, dobru kapitalizovanost i likvidnost, ali je pandemija kovida 19 imala svoj odraz na kretanje pojedinih indikatora poslovanja banaka, prvenstveno na profitabilnost i nivo nekvalitetnih kredita.

„CBCG je, u prethodnih sedam mjeseci, implementirala četiri paketa mjera, djelujući prvenstveno na očuvanje likvidnosti banaka i rast njihovog potencijala za novo kreditiranje i na prelivanje likvidnosti iz finansijskog sistema ka privredi i građanima“, istakao je guverner Žugić.

U prijateljskom i konstruktivnom razgovoru obostrano je izražen interes za daljim jačanjem ekonomske saradnje, kao i za afirmacijom budućih zajedničkih projekata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније