Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 10. 2020. 10:03 >> 10:04

U SEPTEMBRU

PU: Naplatili više prihoda u odnosu na plan

Poreska uprava u septembru je naplatila 98 miliona eura prihoda, što je 15 miliona eura iznad plana za septembar, nakon junskog rebalansa budžeta usljed pandemije virusa korona.


"Poreska uprava je tokom septembra 2020. godine ostvarila bruto naplatu od 97.792.027,28 eura, što je 15 miliona eura (18%) iznad plana za septembar izrađenog po rebalansu budžeta izvršenom 24. juna 2020. godine zbog pandemije bolesti kovid19, te pet miliona eura (4%) ispod ostvarenja iz septembra 2019. godine", navode iz Poreske uprave.

U strukturi ostvarene naplate sve vrste prihoda, osim poreza na dodatu vruijednost, zabilježile su rast kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na septembar prošle godine, što predstavlja ohrabrujući podatak s obzirom na izazove uzrokovane pandemijom zarazne bolesti Covid 19.

"Kod naplate poreza na dobit pravnih lica u septembru je ostvaren rast od čak 66 procenata – 1,3 miliona eura, pa je po tom osnovu naplaćeno 3,2 miliona eura. Tokom septembra po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica naplaćeno oko 16,7 miliona eura, odnosno 15 procenata više u odnosu na avgust 2019. godine, dok je po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje prihodovano oko 49,5 miliona, pet miliona eura (12%) više nego u istom period 2019. godine", kazali su iz Poreske.

Rast naplate zabilježen je i kod koncesionih naknada, i to za 23 procenta, odnosno 700 hiljada eura, pa je po tom osnovu naplaćeno nešto više od 3,6 miliona eura.

"Kada je u pitanju naplata poreza na dodatu vrijednost, kod koga je već u avgustu zabilježen značajan pad u odnosu na prošlu godinu, u septembru je po osnovu ove vrste poreza ostvarena naplata u iznosu od 21,7 milion eura, odnosno 39 proecenata manje nego prošle godine, kao posljedica drastičnog pada prometa u svim djelatnostima", ističu iz Poreske.

Od početka godine Poreska uprava ostvarila je ukupnu bruto naplatu u iznosu od 804 miliona eura, što je 39 miliona eura (5%) više od plana po rebalansu budžeta, kao i 44 miliona eura (5%) ispod ostvarenja 2019. godine.

"S obzirom na Vladin program podrške privredi u vidu subvencioniranja dijela bruto zarada, na koji imaju pravo poreski obveznici koji nemaju zaostalih poreskih potraživanja, a koji će biti nastavljen radi prevazilaženja posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom, Poreska uprava očekuje da će se stepen poreske discipline i dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa zadržati na zadovoljavajućem nivou i u narednom periodu", kazali su iz Poreske.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније