Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 10. 2020. 15:42 >> 16:38

PORESKA UPRAVA

Počinje testiranje softvera za elektronsku fiskalizaciju

Poreska uprava počeće do 20. oktobra testiranje softvera za elektronsku fiskalizaciju prometa roba i usluga. Zakon o fiskalizaciji počeće da se primjenjuje od 1. januara naredne godine, a iz Poreske uprave očekuju da će tokom prve godine primjene dodatno naplatiti 17 miliona eura. Iz Unije poslodavaca kažu da će vjerovatno inicirati izmjenu zakona i tražiti odgađanje njegove primjene jer privrednici rade u otežanim uslovima zbog koronavirusa.

Elektronska fiskalizacija, koja bi trebalo da unaprijedi sistem poreske evidencije elektronskim prijavljivanjem svakog računa za gotovinska i bezgotovinska plaćanja na server Poreske uprave, biće tesirana ovih dana, kažu iz Poreske uprave.

"Mogu da najavim da ćemo testno okruženje učiniti dostupnim poreskim obveznicima najkasnije do 20. oktobra. U tom smislu, u narednim danima objavićemo imejl adresu na koju će poreski obveznici moći da nam pišu i da se na taj način prijave za testiranje svojih sistema i provjeru funkcionisanja tog testnog fiskalnog fiskalnog servisa", kazala je Milica Vuletić iz Poreske uprave.

Stvoreni su tehnički preduslovi za fiskalizaciju kada je riječ o softverskom rješenju, kažu iz Poreske uprave. Privrednici su obavezni takođe da obezbijede softver, internet konekciju i digitalni serfifikat, a prelazak na novi sistem će ih koštati od 150 do 350 eura.

"Moramo naglasiti da sam zakon propisuje da će primjena sistema početi od 1. januara 2021. godine i da bi za bilo kakvu izmjenu dinamike sprovođenja ovog projekta bilo neophodno izmijeniti u kompletnoj proceduri navedeno zakonsko rješenje", dodala je Vuletić.

Iz Unije poslodavaca kažu da će vjerovatno inicirati izmjene Zakona i odgađanje njegove primjene budući da privrednici rade u oteženim uslovima zbog korona virusa.

"Nije realno očekivati da privredni subjekti odgovore na zahtjeve fiskalizacije s obzirom na probleme u pojedinim oblastima ali i finansijskim troškovima tako da ćemo vjerovatno inicirati izmjene i tražiti faznu primjenu", kazao je Filip Laović iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Iz Unije poslodavaca su ranije isticali da projekat fiskalizacije ipak neće obuhvati sve subjekte, posebno one u sivoj zoni. Iz Poreske uprave pak ističu da bi elektronska fiskalizacija trebalo da omogući efikasniju borbu protiv sive ekonomije.

"Tokom da već tokom prve godine primejne elektronsk efiskalizacije očekujemo porast budžetskih prihoda po osnovu PDV-a  i do 17 miliona eura ali očekujemo i poboljšanje poresk ediscipline u ostalim oblastima kao što je recimo oblast tržišta rada", kazala je Vuletić.

Novčane kazne u slučaju kršenja Zakona su od 8.000 do 40.000 eura. 

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније