Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 10. 2020. 13:20 >> 13:20

MINISTARSTVO FINANSIJA

Izvještaj sastavljen na fer i objektivan način

Pozitivno mišljenje koje je Državna revizorska institucija dala na Izvještaj o reviziji Predloga Zakona o završnom računu budžeta za 2019. godinu, je ujedno i potvrda da je Ministarstvo finansija, kao organ koji priprema Predlog zakona o završnom računu budžeta, izvještaj sastavio i prezentovao na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja, kazali su iz Ministarstva finansija.

Na ovaj način, kako dodaju iz tog vladinog resora, pokazano je da je završni račun budžeta sastavljen istinito i objektivno i da pokazuje da su podaci o svim finansijskim pokazateljima koji se u njemu nalaze prikazani tačno i transparentno.

"Pozitivno mišljenje iskazano finansijskom revizijom ukazuje da je Predlog zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu pripremljen u svim materijalno značajnim aspektima, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave. Prihodi i rashodi prikazani su realno i objektivno u svim materijalno značajnim stavkama i ne sadrže materijalno značajne greške kod iskazivanja rezultata (deficita)", navodi se u saopštenju.

U dijelu revizije pravilnosti kojom se vrši kontrola usklađenosti poslovnih aktivnosti i finansijskih transakcija korisnika budžeta Crne Gore sa zakonskim i podzakonskim aktima, Državna revizorska institucija je dala negativno mišljenje.

Iz Ministarstva finansija navode da uvažavaju mišljenje Državne revizorske institucije, kao jedine mjerodavne institucije, da ocijeni da li su potrošačke jedinice u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori.

"Na osnovu preporuka i konstatacija u izvještaju, Ministarstvo finansija smatra da je mišljenje Državne revizorske institucije eventualno moglo biti umjerenije, imajući u vidu da su potrošačke jedinice budžeta u velikoj mjeri unaprijedile svoje finansijsko poslovanje, u odnosu na prethodni period, upravo zahvaljujući preporukama DRI. Naravno, navedeno ističemo iz razloga što sa pozicije Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore nastojanje je da izvještaji budu ocijenjenji u što boljem svijetlu", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija dodaju da je Državna revizorska institucija u Rezimeu Izvještaja konstatovala da "u odnosu na prethodne godine, postoje određena poboljšanja, u usklađenosti sa propisima ali da i dalje postoje oblasti u kojima se nepravilnosti ponavljaju i koje je neophodno unaprijediti".

U tom dijelu, Ministarstvo finansija smatra da, kroz preporuke koje su date, veliki dio poslovnih aktivnosti može se uskladiti sa propisima u kratkom i srednjem roku.

"Stav Ministarstva finansija je da će navedene preporuke i mišljenje Državne revizorske institucije doprinijeti daljem unaprijeđenju usklađenosti poslovanja potrošačkih jedinica sa propisima, a samim tim i unaprijeđenju sistema javnih finansija", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније