Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 10. 2020. 09:42   >>  10:47

PAD PROMETA

Naplata Uprave carina 19 odsto niža nego lani

Uprava carina naplatila je u prvih devet mjeseci naplatila 495,3 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 118,6 miliona ili 19,32 odsto, saopšteno je iz te institucije. To je, kako objašnjavaju, posljedica pada prometa u unutrašnjoj i spoljnoj trgovini, kao i smanjenja privredne aktivnosti zbog ekonomske krize nastale od početka pandemije virusa Kovid-19.

U ovoj godini, Uprava carina je samostalno i u saradnji sa drugim državnim organima otkrila krijumčarenje robe u vrijednosti od 1.990.884 eura od čega su 84  odsto cigarete i druga akcizna roba.

“Na osnovu navedenih rezultata podnijeto je ukupno 16 krivičnih prijava nadležnom tužiocu. Izdata su 173 prekršajna naloga i izrečene novčane kazne u vrijednosti od 99.150,00 eura”, navodi se u saopštenju.

U postupku naknadne kontrole otkrivene su nepravilnosti I donesena rješenja o naplati carinskog duga u iznosu od 984.000 eura.

“Kada je u pitanju krijumčarenje narkotika, u pet slučajeva službenici Uprave carina oduzeli su 33 kilograma skanka, 12 kilograma heroina i 53 kilograma hašiša”, kazali su iz Uprave. 

Povodom Dana Uprave, saopštili su da je ta institucija uspješno realizovala postavljene strateške ciljeve, koji se odnose na usklađivanje sa EU zakonodavstvom, trgovinske olakšice, zaštitu i bezbjednost carinskog područja, jačanje transparentnosti, korporativne kulture i integriteta.

“Godina koja je iza nas obilježena je izvanrednim rezultatima u svim oblastima rada carinske službe, kao i adekvatnim odgovorom carine u odnosu na izazove zdravstvene krize u prekograničnom kretanju robe”, navodi se u saopštenju.. 

Uprava carina doprinijela je, kako se navodi, smanjenju negativnih efekata krize izazvane pandemijom Covid-19, sprovođenjem više mjera na pojednostavljenju i ubrzanju carinskih procedura na granici u cilju stabilnog i nesmetanog snabdijevanja,  čime se osigurala ušteda u vremenu i novcu, kao i podrška stanovništvu, institucijama i privredi tokom krize.

“ Kao doprinos u prekograničnom kretanju roba i regionalnoj saradnji, Uprava carina uspješno je implementirala projekat “Zeleni koridori”  CEFTA zemalja. Zaštita zdravlja carinskih službenika, kao preduslov za adekvatno ostvarivanje izuzetno važne uloge carinske službe, konstantno je u fokusu pažnje Uprave carina”, kazali sui z UC.

U skladu sa EU agendom carine, nastavljena je implementacija Trgovinskih olakšica i pojednostavljenih postupaka.

“Uspostavljen je  AEO Program u zakonskom i organizacionom okviru, što je potvrdila i Validaciona Misija CEFTA ugovornih Strana. U skladu sa najvišim EU standardima u oblasti saradnje i partnerstva između Uprave carina i biznis zajednice 16. septembra dodijeljen je prvi status ovlašćenog privrednog subjekta što je istorijski trenutak za Upravu carina kada su u pitanju trgovinske olakšice, bezbjednost i kontrola lanca snabdijevanja”, navodi se u saopštenju.

 Status AEO dodijeljen je za carinska pojednostavljenja (AEOC) i sigurnost i zaštitu (AEOS). Dobijanjem statusa AEO, kompanija se priznaje od strane carine kao pouzdan partner  čime stiče pravo na korišćenje većeg broja pogodnosti u carinskom postupku.

“Posebno ističemo da je u završnoj fazi realizacija projekta „Podrška Upravi carina u oblasti akciza“ iz sredstava EU IPA 2015, koji  će između ostalog omogućiti elektronsku komunikaciju između Uprave carina i akciznih obveznika”, navodi se u saopštenju.

 Uprava carina je, uvažavajući odredbe Odluke EK o tehničkim standardima za bezbjednosne karakteristike za duvanske proizvode i odredbe FCTC, pokrenula postupak osavremenjivanja načina obilježavanja duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama i to putem razvoja sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama, koji će omogućiti elektronsko odobravanje, narudžbu i izdavanja akciznih markica, kao i elektronsko vođenje evidencija o izdatim, iskorišćenim i neiskorišćenim akciznim markicama za duvanske proizvode i alkoholna pića.

“Implementacijom navedenih projekata,   Uprava carina integriše svoje  sisteme sa EU i međunarodnim carinskim i bezbjednosnim sistemima sto je jedan od kompleksnijih zahtjeva koje  Crne Gora mora ispuniti na putu  ka EU. Istovremeno, unaprijediće se efikasnost carinske službe  u suzbijanju nezakonite trgovine svim robama, a posebno duvanskim proizvodima i alkoholnim pićima”, navodi se u saopštenju

Izvještaj o napretku Crne Gore u procesu EU integracija za Poglavlje 29: Carinska unija, konstatovao je visok stepen usklađenosti carinskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU šton ih, kako se navodi, čini ponosnim i potvrđuje ispravnost naših profesionalnih napora.

“Zaštita i bezbjednost carinskog područja, borba protiv krijumčarenja i carinskih prevara bili su i ostaju ključni prioriteti. Uprava carina ostvaruje efikasnu saradnju sa Tužilaštvom, Upravom policije i ostalim organima za sprovođenje zakona u cilju ispunjenja navedenih prioriteta, o čemu najbolje govore rezultati o oduzetoj krijumčarenoj robi, krivičnim i prekršajnim prijavama, sprovedenim istragama, razmijenjenim informacijama na nacionalnom i međunarodnom nivou itd.”, kazali sui z Uprave.

Povodom obilježavanja Dana carinske službe – 18. Oktobra, dodijeljene su nagrade navrednijim radnicima.

“Ponosna na rezultate koje je postigla, Uprava carina će nastaviti da, efikasno vršeći svoje zakonske nadležnosti afirmiše i druge aspekte svog rada, prije svega transparentnost, korporativnu kulturu i integritet”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније