Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 10. 2020. 08:40   >>  14:31

POMOĆ PRIVREDI

Država sa 60 miliona subvencioniše zarade

Država će sa više od 60 miliona eura subvencionisati zarade u privatnom sektoru, od čega je do sada isplaćen 51 milion, kazao je državni sekretar u Ministarstvo ekonomije Milan Srzentić.

Srzentić je u Jutarnjem programu TVCG pojasnio da je pomoć od maja do septembra iskoristilo više od 15.000 privrednika, kojim je isplaćen 51 milion eura. Podsjetio je i da je Vlada prošle sedmice, na predlog Ministarstva ekonomije, odlučila da za još dva mjeseca produži Program subvencionisanja zarada.

Navodi i da je oko 73.000 zaposlenih bilo na neki način korisnik Vladine podrške u jednom ili više mjeseci.

“Govorimo o oko dvije trećine realnog sektora, koje su bili korisnici Vladine podrške u prethodnih šest mjeseci. Isplaćen je ukupno 51 miliona eura, a sa predviđenim sredstvima za još dva mjeseca, ta brojka će preći 60 miliona eura, za oko više od 15.000 privrednih subjekata”, kazao je Srzentić.

Kaže i da to ne može riješiti sve probleme privrede, kao i da to niko ne očekuje, ali da je ta pomoć pomogla privrednicima da prežive.

“Podrška nije bila mala, bila je značajna, da li je dovoljna da riješi sve nagomilane probleme u ovom trenutku sigurno da nije, a da li je značajna sigurno da jeste”, kazao je Srzentić i pozvao privrednike da iskoriste sve vrste podrške koje će biti na raspolaganju do kraja godine.

“Vlada je zaista opredijelila značajna sredstva za saniranje posljedica ove krize. Za opstanak moramo da se izborimo svi zajedno”, poručio je Srzentić.

Razumije i novu zabrinutost naših ugostitelja i privrednika, zbog zabrane rada u pojedinim opštinama.

“Ova kriza definitivno ne pogađa samo jedan segment poslovanja, osim problema prihoda, tu su i problemi sa likvidnošću, fiksnim troškovima poslovanja, plasmanom, naplatom potraživanja. Moje mišljenje je da je set podrške Vlade takođe bio višedimenzionalan na način da odgovori svim potrebama”, naveo je Srzentić.

Podsjeća da je prvi set mjera bio namijenjen gašenju vatre, odnosno odlaganju obaveza.

Drugi set se odnosio na ono najnužnije isplatu zarada, da bi u trećem paketu, kako kaže Srzentić, prešli na ono što treba da popravi likvidnost privrede.

Podsjetio je i da je Vlada prošle sedmice, na predlog Ministarstva ekonomije, odlučila da za još dva mjeseca produži Program subvencionisanja zarada, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, odnosno da omogući subvencionisanje dijela oktobarskih i novembarskih zarada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније