Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 10. 2020. 15:50   >>  15:54 2

ZEKOVIĆ

"Opravdano uvođenje neradne nedjelje"

Godinu dana nakon uvođenja neradne nedjelje u sektoru trgovine pokazala se potpuna opravdanost inicijative na kojoj su više godina istrajavali SDP i Unija slobodnih sindikata. Pokazalo se da osim što su desetine hiljada radnika dobile dan za odmor i bar jedan dan koji mogu provesti sa svojim porodicama, kazao je član Glavnog odbora SDP-a, Bojan Zeković.

Zeković je naglasio da nije “stao život”, niti je uništena privreda, kako su pravdali dugogodišnje kršenje zakona i kršenje prava zaposlenih, već su svi proizvodi za kojima postoji potreba kupljeni dan ranije ili kasnije, kao i u mnogim drugim državama.

''Podsjećamo da je ovim riješen samo dio problema na koji ukazujemo još od 2013. godine, od kada Ministatsrvo ekonomije ne izvršava svoju zakonsku obavezu ugrožavajući prava desetina hiljada radnika na neradne praznične dane, ali i pravo onih privrednih subjekata kojima to zakon dozvoljava da u skladu sa zakonom dobiju dozvolu i organizuju rad u praznične dane'', ukazao je Zeković.

Istakao je da su u cilju rješavanja ovog problema postavili niz poslaničkih pitanja i inicijativa ka Socijalnom savjetu, ali da je problem samo parcijalno riješen.

''I dalje se krši zakon i desetine hiljada zaposlenih i hiljade privrednih subjekata čija tehnologija rada, niti priroda djelatnosti ne zahtijevaju neprekidan rad, nemaju neradne praznične, odnosno ne ostvaruju prava koja koja ih po zakona pripadaju u slučaju organizacije rada tokom prazničnih dana''.

Kazao je da od partija koje čine novu parlamentarnu većinu, a koje su njihove inicijative u ovom pravcu podržavale dok su bile u opoziciji, očekuje da će isti stav imati i ubuduće, i da će nakon punih 7 godina političke borbe uspjeti da obezbijede sprovođenje zakona poštovanje prava radnika.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније