Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

24. 10. 2020. 08:17 >> 08:17
3

KOMPANIJA PLANTAŽE

Nema naznaka za povratak na rusko tržište

Kompanija Plantaže i njen sektor prodaje u prethodne tri godine su preduzimali sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti da povrate rusko tržište, aliu do sada nema formalnih naznaka da će odluke tamošnkjih organa biti ukinute i time omogućen ponovni izvoz vina Plantaža na to tržište, saopšteno je Pobjedi iz ove kompanije. Iz Plantaža su naveli da povodom ovog slučaja trenutno nema aktivnih sudskih postupaka, kao i da su ranije okončani sudsko-administrativni postupci u Rusiji završeni u korist distributera kompanije Plantaže.

 

Presude 

- Odluka je isključivo u rukama institucija Ruske federacije. Plantaže su spremne da, čim se uklone barijere, svoja vina u najkraćem roku učini dostupna ruskim potrošačima – kazali su iz kompanije.

Krajem februara 2017. godine dobile ih je obavijestila ruska tržišna i inspekcije za zaštitu prava potrošača Rospotrebnadzora da određene serije nekih kategorija njihovih vina, koja su uzorkovali, imaju povišen nivo pesticida metalaksila i čestica plastike diphtalata i da je zbog toga vino štetno i neispravno, te će morati da se povuče sa ruskog tržišta.

Nakon toga su Plantaže su poslale uzorke ovih vina uzetih direktno sa prodajnih polica trgovinskih lanaca u Rusiji u tri Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) iz Podgorice, SP Laboratorija AD Bečej Vršac iz Srbije (akreditovana laboratorija) i španski institut Laboratorios Excell Iberica S.L.

- Sve tri analize su pokazale da su u ispitivanim vinima utvrđene dozvoljene vrijednosti svih navodno pronađenih sastojaka, a određeni parametari da su čak i do 100 puta manji u odnosu na ono što je bio zvaničan nalaz ruske državne institucije – podsjetili su iz Plantaža.

Rospotrebnadzor 26. aprila 2017. godine donosi odluku o opštoj zabrani uvoza proizvoda kompanije Plantaže na teritoriji Rusije, nakon čega su Plantaže angažovale,, eminentni i za ovu pravnu oblast, specijalizovani“ advokatski tim iz Moskve.

- Predstavnici ovog advokatsklog tima su preduzeli, a i dalje preduzimaju, sve neophodne radnje (analize uzoraka vina, konsultacije, utvrđivanje redosljeda i načina iznošenja odlučnih činjenica, prikupljanje validnih dokaza i sl.) potrebne za pripremu valjane i na pravu zasnovane odbrane radi zaštite, po našem mišljenju, potpuno neopravdano ugroženog poslovnog interesa naše kompanije – rekli su iz Plantaža.

Nakon toga Plantaže su pokrenule tri sudsko-administrativna postupka pred nadležnim državnim organima u Moskvi, povodom sprovedene kontrole ispravnosti vina.

- Prvi postupak koji je pokrenut protiv našeg distributera preduzeća Bravo trade je okončan 3. aprila 2018. u njegovu korist. Drugi postupak koji je pokrenu protiv poddistributera Zelgrosa je okončan 8. februara 2018. u njegovu korist – istakli su iz Plantaža i dodali da je treći postupak pokrenula kompanija Plantaže podnošenjem žalbe na Odluku o privremenoj zabrani uvoza njihovih proizvoda na teritoriju Rusije.

- Treba imati u vidu i rezultate postupka, koji su povodom sprovedene kontrole kvaliteta naših vina od strane nadležnog Rospotrebnadzora vođeni protiv našeg distributera Bravo Trade i poddistributera OOO Zeljgoros (od kojih su određene količine naših vina zaplijenjene) okončani odbijanjem njegovog zahtjeva od strane postupajućih sudova – naveli su iz Plantaža i dodali da to potvrđuju i sudska akta koja su stupila na pravnu snagu i to odluka Devetog Arbitražnog apelacionog suda od 06. aprila 2018. i odluka Arbitražnog suda Moskovskog okruga od 14. februara 2018. godine.

Administracija

Iz Plantaža je saopšteno da se u tim sudskim aktima došlo do zaključaka da se proizvodima Plantaža ne krše primjenljive norme i pravila, uključujući norme zakona o zaštiti prava potrošača i zakona o alkoholnim proizvodima i Zakona o sanitarnom i epidemiološkom blagostanju stanovništva.

- Sudovi su potvrdili da stručna ustanova, koja je sprovodila ispitivanja proizvoda, vina Plantaža, na osnovu kojih je izveden zaključak o neusklađenosti proizvoda sa zakonskim zahtjevima, nije organizacija akreditovana za ispitivanje vina na prisustvo metalaksila i di (2-etilheksil) ftalata, a takođe, nijesu dostavljeni bilo kakvi dokazi vezano za neusklađenost alkoholnih proizvoda sa utvrđenim zahtjevima – istakli su predstavnici Plantaža.

Oni tvrde i da su sudovi utvrdili, da ni u protokolu o kršenju administrativnih pravila, ni u izjavi o preuzimanju odgovornosti nije navedeno, koji su tačno zahtjevi tehničkih pravilnika, ili koji su se primjenjivali do dana stupanja na snagu odgovarajućih tehničkih pravilnika neophodnih uslova za proces prodaje bili narušeni.

Iz Plantaža su naveli da su ove godine rezulati prodaje osjetno slabiji nego prethodnih godina, što je, kako kažu, očekivano i opravdano zbog pandemije kovid-19 i mjera koje su donijete u cilju sprečavanja pandemije, što je značajno uticalo na poslovanje Plantaža i dovelo kompletno vinsko tržište u nezavidan položaj.

- Prodaja na domaćem tržištu je pala za 50 odsto, dok je procjenjeni pad prodaje na ino tržištima za ovu godinu 25 odsto. Najveća ino tržišta su Srbija, BiH, Kina, Kosovo, SAD, Hrvatska, Njemačka, Albanija – saopšteno je iz Plantaža.

Od izvoza u Rusiju tri do pet miliona godišnje 

Iz Plantaža su naglasili da je rusko tržište je za ovu kompaniju strateški bilo veoma važno.

- U godinama prije 2017. Plantaže su na ovo tržište izvozile vina u vrijednosti od tri do pet miliona eura na godišnjem nivou – rekli su iz Plantaža.

Iz Plantaža su precizirali da je u trenutku kada je zabranjen izvoz, u 2017. godini rusko tržište po vrijednosti bilo treće izvozno tržite, sa koga je planiran prihod između 2,5 i tri miliona eura, što je činilo više od sedam odsto ukupnog prihoda.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније