Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 10. 2020. 14:44   >>  14:44

VUKOVIĆ SAOPŠTIO

Pred upravom Plantaža naporan rad

Budućoj upravi Plantaža predstoji naporan rad na izradi i sprovođenju nove razvojne strategije, koja će imati za cilj uspostavljanje racionalnog i održivog poslovnog i razvojnog modela koji će, između ostalog, generisati profit, saopštio je izvršni direktor kompanije, Miroslav Vuković.

 

"Taj model bi trebalo da, u mjeri mogućeg doprinese neutralizaciji negativnih efekata sadašnje makroekonomske situacije, uvođenju planirane racionalizacije i modernizacije poslovanja, povećanju vrijednosti imovine kompanije i očuvanju socijalne sigurnosti zaposlenih“, naveo je Vuković u saopštenju.

Odbor direktora Plantaža prihvatio je u petak zahtjev Verice Maraš da bude razriješena sa funkcije izvršne direktorice i na nju imenovao dosadašnjeg direktora Sektora pravnih i opštih poslova, Miroslava Vukovića.

Maraš je odlukom Odbora direktora raspoređena na poslove savjetnika, čime će znanje i iskustvo koje je stekla tokom 35 godina provedenih u Plantažama biti na raspolaganju kompaniji.

Vuković je podsjetio da su nedavne političke promjene u Crnoj Gori dovele do formiranja nove parlamentarne većine, iz čijih redova je kandidovan mandatar za sastav nove vlade. Legitimitet nove političke većine implicirao je potrebu za određenim usaglašavanjem političkih i upravljačkih djelatnosti kompanije čiji je većinski vlasnik država.

„Kadrovske promjene se dešavaju u vremenu koje je u našoj zemlji, regionu i svijetu obilježeno spiralom ekonomske recesije, klimatskim promjenama, usložnjavanjem epidemiološke situacije usljed pandemije zarazne bolesti Covid-19, zatvaranjem nacionalnih tržišta putem uvođenja formalnih i neformalnih trgovinskih barijera, značajnim usporavanjem međunarodnog prometa radne snage, kapitala, robe i usluga i pogoršanjem političkih odnosa između ključnih globalnih političkih činilaca“, naveo je Vuković.

On je kazao da kompanija upravlja imovinom koju su mukotrpnim radom stvarale generacije vrijednih ljudi, a da ambicija uprave mora biti da se bogatstvo kojim upravlja umnoži, zaštiti i ostavi u nasljeđe budućim generacijama, uz obezbjeđivanje profitabilnog poslovanja.

„Imovina kompanije mora biti detaljno evidentirana, zaštićena od uzurpacije i degradacije vrijednosti i u maksimalnoj mogućoj mjeri stavljena u funkciju, odnosno u poslovne svrhe. Dio imovine, za koju Odbor direktora procijeni da nije potrebna za obavljanje budućih poslovnih aktivnosti, biće prodat po tržišnim i uslovima koji garantuju punu zakonitost i transparentnost sprovedenih postupaka, nakon čega će tako pribavljena sredstva biti reinvestirana u projekte za koje Odbor procijeni da imaju prioritet“, saopštio je Vuković.

On je rekao da vjeruje da postoji nacionalni politički konsenzus da kompanija treba da poslovni život nastavi kao preduzeće u većinskom državnom vlasništvu. Na drugoj strani, da bi kompanija ubrzo postigla performanse koje garantuju profitabilno poslovanje, i privatna inicijativa treba da dobije priliku, uz zaštitu strateških interesa preduzeća.

„Model vlasništva koji počiva na premisama državnog kapitalizma ne treba da bude prepreka da se efikasnost određenih segmenata poslovanja unaprijedi primjenom različitih modela javno-privatnog partnerstva, u skladu sa zakonskim propisima“, kazao je Vuković.

On je naveo da uprava mora sagledati alternativne modele privređivanja i učiniti ih ravnopravnim modelu koji je prepoznat kao osnovna djelatnost kompanije.

„Materijalni i ljudski resursi kojima kompanija raspolaže daju za pravo očekivanjima da se unutar sljedećeg petogodišta mora postići potpuna ekonomska valorizacija svih potencijala kompanije, uz očuvanje supstance zahvaljujući kojoj je kompanija izgradila međunarodno prepoznat brend i očuvala svoju prepoznatljivost“, kazao je Vuković.

On je dodao da će se tamo gdje bude procijenjeno da su unutrašnji kadrovski potencijali nedovoljni za ostvarivanje planiranih zadataka pristupiti angažovanju eksternih eksperata sa neupitnom profesionalnom reputacijom.

„Određene usluge i funkcije biće eksternalizovane, uz imperativ da se ukupnim troškovima upravlja racionalno i odgovorno, sa ambicijom da dođe do njihovog progresivnog umanjenja“, rekao je Vuković.

On očekuje da će uprava imati težak zadatak da u vremenu ozbiljne ekonomske kontrakcije obezbijedimo preduslove za očuvanje dostignutog nivoa standarda zaposlenih, koji se ogleda u redovnosti isplate zarada i drugih socijalnih davanja.

„Pravilna kadrovska politika, koja treba da uvaži veliki radni potencijal kojim kompanija raspolaže, mora počivati na principima lične odgovornosti za postavljene ciljeve i rezultate rada. Zaposleni moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za ostvarenje poslovnih ciljeva kompanije, svjesni činjenice da je zaposlenje u kompaniji ravnopravan izvor i privilegija i obaveza“, saopštio je Vuković.

On je poručio da će uprava preduzeti sve neophodne aktivnosti i uz pomoć referentnih međunarodnih eksperata podnijeti Odboru direktora strategiju poslovanja i poslovni plan na razmatranje, što će biti preduslov za poslovno djelovanje u višestruko izazovnim vremenima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније