Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

26. 10. 2020. 15:04 >> 15:02

POTPISALI SPORAZUM

Montenegroberza i Zagrebačka zajedno unapređuju znanja

Predstavnici Montenegroberze i Zagrebačke berze potpisali su danas sporazum o saradnji, čiji je cilj unapređenje stručnih znanja i profesionalno usavršavanje učesnika crnogorskog tržišta kapitala.

Sporazum su, putem Zoom aplikacije, potpisale izvršna direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić i predsjednica uprave Zagrebačke berze, Ivana Gažić.

Cilj potpisivanja sporazuma je unapređenje stručnih znanja i profesionalno usavršavanje učesnika crnogorskog tržišta kapitala putem edukacija Akademije Zagrebačke berze.

Vučinić je kazala da su promjene u globalnoj, berzanskoj i finansijskoj industriji toliko dinamične da je neophodno non-stop edukovanje.

"Visoki standardi poslovanja, odgovorno korporativno ponašanje, odnosi sa investitorima, digitalizacija, novi finansijski instrumenti, publikovanje informacija, zahtijevaju i podrazumijevaju kontinuiranu edukaciju, kako nas koji smo profesionalno angažovani i vezani za tržište kapitala, tako i investitora i šire javnosti u vezi sa savremenim i aktuelnim kretanjima na tržištu kapitala Evropske unije (EU), kojoj Crna Gora teži”, rekla je Vučinić.

Ona je navela da je imala priliku da već neko vrjeme prati i sluša eminentne stručnjake sa hrvatskog tržišta kapitala.

“Oni su osvježili moje znanje i pomogli mi da na objektivniji način sagledam kuda ide berzanksa industrija. Spoznavši to, smatrala sam da bi bilo veoma korisno za sve naše predstavnike i učesnike da se edukuju i da im se pruži prilika da preko Zagrebačke berze iskoriste njihove stručnjake i edukativne programe i osavremene i unaprijede svoja znanja”, dodala je Vučinić.

Ona je saopštila da je inicirala saradnju sa Zagrebačkom berzom jer je od proljeća ove godine slušala pet stručnih predavanja i uskoro će, osim uvjerenja, steći i certifikat Zagrebačke berze o pohađanju programa Osnove odnosa s investitorima.

“Utisci su sjajni i bili su mi motiv da pokrenem saradnju koju smo danas i zvanično ostvarili”, rekla je Vučinić.

Ona smatra da će potpisivanje sporazuma biti početak jedne sjajne saradnje, da će kolege sa hrvatskog tržišta kapitala nesebično prenositi njihova iskustva i da će sve to doprinijeti razvoju crnogorskog tržišta kapitala.

Prema njenim riječima, uloga i cilj Montenegroberze je da u saradnji sa Akademijom Zagrebačke berze pruži mogućnost da crnogorski finansijski stručnjaci, brokeri, analitičari, bankari, revizori i listirane kompanije, dobiju priliku da osavremene svoja znanja i čuju stručnjake koji imaju bogato iskustvo.

Ona je ocijenila da je finansijska pismenost neodvojiv dio opšte pismenosti i da na njoj treba kontinuirano raditi.

Vučinić je dodala da su ljudi kapital i da crnogorsko tržište kapitala može jedino da vuče naprijed stručan i obrazovan kadar, koji može da se uhvati u koštac sa svim onim što donose buduća vremena.

Gažić je saopštila da joj je drago zbog potpisivanja sporazuma, koji je sada, kako je ocijenila, važniji nego ikad prije.

„I sama sam primijetila da u aktuelnoj situaciji čovjek nekako pronađe više vremena i volje da uči nove stvari i sigurno je da bilo koja dodatna znanja pomažu da prevaziđemo situaciju u kojoj smo se našli i da pripremimo naše tržište kapitala i sve njegove učesnike za izazove koji su pred nama“, navela je Gažić.

Ona smatra da će kompanije, u nekom narednom periodu, morati više da se okrenu tržištu kapitala kao izvoru finansiranja.

„Potpisivanje ovog sporazuma na neki način svjedoči da će nam nova znanja biti u budućnosti vrlo potrebna“, rekla je Gažić.

Kako se navodi u saopštenju Zagrebačke berze, Akademija Zagrebačke berze nedavno je obilježila desetu godišnjicu svog rada, tokom kojeg je različite oblike edukacije pohađalo više od deset hiljada pojedinaca.

“Akademija je danas najveći pružatelj edukativnih sadržaja iz područja finansija. Imamo veliko iskustvo vezano za EU regulativu i druge teme, s posebnim naglaskom na tržište kapitala, te će nam biti zadovoljstvo podijeliti naše spoznaje s kolegama iz Crne Gore”, kazala je Gažić.

Ona je zahvalila Montenegroberzi na ukazanom povjerenju i kazala da vjeruje da se potpisanim sporazumom uspostavlja dugotrajna i plodna saradnja.

Predsjednik Odbora direktora Montenegroberze, Dražen Stanković, saopštio je da su osnov svakog unapređenja informacije i njihova razmjena.

"Mislim da je ovo jedan od vrlo bitnih elemenata za uspostavljanje saradnje kako bi radili na razmjeni informacija, edukaciji i primanju iskustava od Zagrebačke berze“, kazao je Stanković.

On je naveo da je potpisivanje sporazuma još jedna od aktivnosti kojom žele da pokažu da, bez obzira na sve, Montenegroberza razmišlja i o sebi i o tržištu kapitala u Crnoj Gori.

Sekretar Komisije za tržište kapitala Crne Gore, Nikola Pejović, rekao je da će sporazum doprinijeti razvoju crnogorskog tržišta kapitala.

„Ne sumnjam da će ovaj sporazum biti prava stvar i da će i obje berze imati koristi od ovoga, a samim tim i cjelokupno tržište u Crnoj Gori“, zaključio je Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније