Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 10. 2020. 19:24 >> 19:31
1

VARHELJI O Z. BALKANU

Bolja povezanost ključna za rast i nova radna mjesta

Poboljšanje povezanosti na Zapadnom Balkanu, kao i između Zapadnog Balkana i Evropske unije, ključni je faktor za rast i nova radna mjesta, i donosi jasne koristi ekonomijama i građanima regiona, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Govoreći na trećem Ministarskom savjetu Transportne zajednice, Varhelji je poručio da su regionu potrebna strateška i ciljana ulaganja u područja koja će omogućiti razvoj ekonomije na održiv način i povećati približavanje sa EU u narednim godinama.

Varhelji je podsjetio da je Zapadni Balkan prioritet Evropske komisije od prvog dana.

“Lideri EU potvrdili su na virtuelnom samitu u Zagrebu u maju da budućnost čitavog regiona leži u Evropskoj uniji. Imajući ovo na umu, Komisija ove godine naporno radi na pružanju podrške Zapadnom Balkanu u napredovanju na putu ka EU”, istakao je Varhelji.

Naglasio je da novi ekonomski i investicioni plan od devet milijardi eura, koji je nedavno predstavio u zemljama regiona zajedno sa izvještajima o napretku, ima istinski transformativni potencijal za Zapadni Balkan.

“Investicioni kapacitet regiona biće pojačan mobilizacijom novog Garancijskog fonda za Zapadni Balkan koji bi potencijalno mogao prikupiti 20 milijardi eura. Ukupno, to znači skoro trećinu trenutnog BDP-a regiona. I što je najvažnije, povećavamo grantove nasuprot zajmovima, posebno kada su u pitanju putni projekti”, naglasio je evropski komesar.

Varhelji napominje da će snažan fokus biti na transevropskim saobraćajnim vezama i nadogradnji infrastrukture ključne za ekonomski razvoj, ocjenjujući da će zeleni i digitalni sektor - koji su međusobno čvrsto povezani sa transportom - takođe imati važnu ulogu u tom procesu.

“Poboljšanje povezanosti na Zapadnom Balkanu, kao i između Zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavlja ključni faktor za rast i nova radna mjesta i donosi jasne koristi ekonomijama i građanima regiona. Takođe je preduslov za bilo kakvu atraktivnu investicionu klimu, u trenutku kada investitori traže skraćivanje lanaca snabdijevanja i približavanje tržištu EU”, poručio je Varhelji.

Kako bi se akcioni planovi ostvarili i omogućili korist za građane i preduzeća, važno je, kako je rekao Varhelji, da resorna ministarstva, kao i druge institucije prilagode regulatorni i pravni okvir, što uključuje pojednostavljivanje procedura prelaska granice, davanje prioriteta mjerama bezbjednosti na putevima, unapređenje željezničkog sektora, kao i uspostavljanje planova održavanja kako za drumski tako i za željeznički saobraćaj.

“Samo će sprovođenjem ključnih reformi, usklađivanjem svog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, vaše ekonomije biti u stanju da se takmiče u sve globalnijem svijetu i privuku nove investitore koji će doprinijeti ekonomskom rastu čitavog regiona. Transportna zajednica, zajedno sa Evropskom komisijom, biće vam tu da vas podrže u postizanju ovih ciljeva”, poručio je Varhelji na sastanku na kome je Crnu Goru predstavljao minsitar saobraćaja Osman Nurković.

Sastanak Savjeta transportne zajednice održava se uoči Samita u Sofiji, koji je zakazan za 10. novembar i na kome bi trebalo da se usvoji plan za realizaciju regionalnog ekonomskog područja.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније