Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 10. 2020. 14:36 >> 14:36

MBA

Novi model fiskalizacije stvara troškove za kompanije

Primjena novog modela fiskalizacije podrazumijeva znatne troškove za sve kompanije, saopštili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA) i dodali da bi trebalo razmisliti da li je pravo vrijeme za to, s obzirom da borbu privrede sa pandemijom koronavirusa.

“Većina poreskih obveznika će morati da investira u nove ili unapređenje postojećih uređaja, uvođenje interneta na svakom prodajnom mjestu i sve drugo što prati predložene promjene ovog tipa”, navodi se u saopštenju MBA.

Predstavnici MBA su podsjetili da su od samog početka ukazivali na moguće probleme implementacije Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Oni su kazali i da su sa članovima MBA pripremili Predlog alternativnog rješenja na Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

“MBA je i dalje uvjerena da je bilo mnogo praktičnije i povoljnije za sve da smo usvojili alternativno rješenje koje smo predlagali. No, što je tu je, sada treba povesti računa o tome da primjenu ovog zakona učinimo realnijom i prihvatljivijom za biznis”, navodi se u saopštenju.

Iz MBA su pitali da li je pravo vrijeme da se počne sa novim modelom fiskalizacije, kada se ne samo crnogorska već i svjetska ekonomija skoro godinu bori sa pandemijom Covid-19 i trpi ogromne posledice, jer većina privrednika jedva uspijeva da pokrije sve postojeće obaveze.

“Svaki dodatni trošak u ovom periodu, a uvođenje fiskalizacije jeste trošak za sve privrednike, predstavljalo bi dodatni problem posebno za mikro, mala i srednja preduzeća. Sada, kada treba da razmišljamo kako da održimo privredu i kako da sačuvamo preduzeća, uvode im se novi nameti i problemi. Da li to želimo da uradimo privredi”, pitali su iz MBA.

U MBA smatraju da je potrebna opreznost, jer svaka promjena predstavlja novi izazov za poslovanje.

“Mi rezervni privatni sektor nemamo i zato učinimo da postojećem omogućimo najbolje uslove za razvoj i napredak”, zaključili su iz MBA.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније