Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Beta ]

05. 11. 2020. 13:55 >> 14:15

EK O CG

Najveći pad, pa najsnažniji oporavak ekonomije

Evropska komisija najveći pad ekonomije među zemljama kandidatima za članstvo u EU očekuje u Crnoj Gori, a najmanji u Turskoj, pri čemu će Crna Gora 2021. zabilježiti i najsnažniji oporavak.

U Jesenjim ekonomskim prognozama objavljenim danas, Evropska komisija pad ekonomije Crne Gore u 2020. prognozira na 14,3 odsto, a u 2021. očekuje rast od 6,8 odsto.

Srbiji se prognozira pad BDP od 1,8 odsto u 2020. i rast od 4,8 odsto u 2021.

U izvještaju se ukazuje da je Crnu Goru nakon relativno blagog prvog talasa epidemije korona virusa, pogodio drugi, znatno snažniji talas sa posljedicama ne samo po turizam i maloprodaju, već i trgovinu, investiciono zapošljavanje i javne finansije.

Postepeni oporavak ekonomije Crne Gore se očekuje 2021. i 2022. a predvodiće ga planirane investicije u turizmu i energetici, kao i građevinarstvo.

U Sjevernoj Makedoniji EK očekuje pad ekonomije od 4,9 odsto u 2020. i rast od 3,8 odsto u 2021.

Pun oporavak na nivo prije pademije za ekonomiju Sjeverne Makedonije prognozira se tek 2022. a predvodiće ga domaća tražnja.

Pad BDP Albanije u 2020. Komisija prognozira na 6,8 odsto a u 2021. se očekuje oporavak i rast od 3,7 odsto.

Komisija navodi da su pandemija i ograničenja koja su uslijedila uvela albansku ekonomiju u duboku recesiju uprkos dobrim rezultatima poljoprivrednog sektora i radovima na obnovi poslije zemljotresa u novembru 2019.

Predviđa se da će se albanska ekonomija 2022. vratiti na nivo iz 2019. ali državne finansije vjerovatno neće dostići nivo deficita i duga od prije korona krize.

Turskoj EK prognozira pad BDP od 2,5 odsto u 2020. i ekonomski rast od 3,9 odsto u 2021.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније