Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine ]

06. 11. 2020. 06:34 >> 06:35
1

CBCG

CG još ne razmatra uvođenje digitalnog eura

Centralna banka (CBCG) još nije razmatrala uvođenje digitalnog eura na crnogorsko tržište, saopšteno je Dnevnim novinama u toj monetarnoj instituciji.

U CBCG su kazali da još nijesu razgovarali sa Evropskom centralnom bankom (ECB) o tom projektu, te da će digitalno plaćanje biti jedna od tema predstojećih godišnjih konsultacija.

ECB je, kako su dodali, oktobarskim izvještajem o digitalnom euru napravila prvi korak u pokretanju javne rasprave sa zainteresovanim grupama.

"Neke vlade podstiču digitalna plaćanja, jer se na taj način rješavaju ili znatno smanjuju problemi poput pranja novca, finansiranja terorizma, sive ekonomije. Na ovaj način se smanjuje i mogućnost da pojedinci budu fizički opljačkani, podstiče se razvoj finansijskog sistema, eliminišu troškovi upravljanja gotovinom”, objasnili su u CBCG, dodajući da sa velikom pažnjom prate dešavanja vezana za uvođenje digitalnog novca.

U toku je, kako su rekli u CBCG, prva faza ispitivanja prednosti i nedostataka digitalnog korišćenja eura, kao i uslova za tehničku izvodljivost.

“Prema očekivanjima ECB, odluka o daljim koracima će biti donijeta sredinom 2021. godine”, rekli su predstavnici CBCG.

Oni su istakli da se prva prednost digitalnog eura ogleda u mogućnosti praćenja kretanja transakcija. Na taj način, kako su objasnili, skoro u potpunosti se onemogućava pranje novca, kao i transakcije koje se obavljaju u zoni sive ekonomije.

"Smanjuju se i brojni troškovi, od fizičke manipulacije gotovinom do smanjenja potrebnog broja šalterskih i drugih radnika. Na ovaj način se smanjuju i transakcioni troškovi plaćanja, poput provizija. Brz razvoj IT tehnologije, mobilni telefoni i brojne aplikacije podstiče ovakve oblike plaćanja. Smanjuje se vjerovatnoća da pojedinac bude fizički opljačkan. Ne moramo sa sobom fizički nositi novac, niti razmišljati da li imamo dovoljno gotovine za obavljanje plaćanja”, ukazali su u CBCG.

Oni su naglasili da je riječ o vrlo pogodnom načinu plaćanja koji omogućava brz prenos novca i mogućnost korišćenja mobilnog telefona kao novčanika.

“Da li se krećemo ka bezgotovinskom društvu dilema je za koju u ovom trenutku još nema konačnog odgovora. Izvjesno je da se to sigurno neće desiti u bliskoj budućnosti”, rekli su u CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније