Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 10. 2013. 12:18 >> 12:36
1

TRAŽIĆE PRAVDU

CEAC: Vlada bi novac iz KAP-a

Vlada Crne Gore, koristeći stečajni postupak, osmišljeno je preuzela kontrolu nad KAP-om sa jednim ciljem – da samostalno upravlja finansijskim sredstvima najvećeg industrijskog objekta u državi, poručili su ruski iz Centralno evropske aluminijumske kompanije CEAC. Poručuju da Vlada Crne Gore koja je dovela KAP do bankrota, mora nadoknaditi povjeriocima KAP-a sva uložena sredstva.

Kao dokaz za takvu tvrdnju, navode činjenicu da je nakon početka stečajnog postupka, sve funkcije upravljanja fabrikom stečajni upravnik zvanično predao kompaniji Montenegro Bonus, koja je u državnom vlasništvu.

"Stoga, u slučaju da se ne nađe pravi novi investitor, očekujemo da će se Vlada Crne Gore truditi da odugovlači stečajni postupak na najduži mogući rok, kako bi što duže koristila KAP u svoje svrhe", poručuju iz CEAC-a.  

U CEAC-u kažu da je očigledno da KAP neće biti zainteresovanih kupaca, a uzimajući u obzir nedostatak povoljnog izvora električne energije za KAP, nisku cijenu aluminijuma na svjetskom tržištu i trenutno stanje,

"U kombinaciji sa mnogobrojnim presedanima povrede prava stranih investitora u Crnoj Gori, čak i ako se potencijalni kupac aktiva preduzeća nađe, cijena KAP-a će biti znatno niža od potvrđenih potraživanja povjerilaca prema fabrici. To će povući za sobom još jednu povredu njihovih prava", poručuju iz ruske kompanije.

Navode da namjeravaju da preduzmu sve zakonske mjere u crnogorskim i međunarodnim sudovima protiv Crne Gore i članova njene Vlade, kako bi zaštitili svoja prava.

"Ovakva protivzakonita nacionalizacija preduzeća i povreda prava stranih investitora su nedopustivi za državu, koja teži ulasku u Europsku uniju", navodi se u saopštenju CEAC-a.

Rusi kažu du su trenutno moguće sljedeće opcije zakonskog i osnovanog razrješenja nastale situacije:

"Nacionalizacija KAP-a je u potpunosti u skladu sa odredbama međunarodnih sporazuma o zaštiti stranih investicija. U tom slučaju, Vlada Crne Gore će imati pravo da prisvoji sve aktive KAP-a pod uslovom potpune nadoknade svih investicija, koje su strani investitori uložili u KAP", poručuju ruski partneri", predlažu Rusi.

Pored toga kao jednu od opcija rješavanja situacije u KAP-u navode zajedničke aktivnosti Vlade Crne Gore i CEAC Holdings Limited na konzervaciji proizvodnj u KAP-u i traženju novog investitora za fabriku.

"Stečajni postupak  u KAP-u je u potpunosti u skladu sa zahtjevima Zakona o stečaju i interesima povjerilaca, uključujući i prodaju pokretne i nepokretne imovine fabrike u dijelovima, ako će takav način omogućiti obezbijeđivanje velike količine novčanih sredstava", navodi se u saopštenju CEAC-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније