Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 10. 2013. 15:46 >> 15:48

NAKON ZABRANE MUP-A

Bijelo Polje: Invalidi rada štrajkuju glađu

Invalidi rada iz Bijelog Polja i Rožaja danas su započeli štrajk glađu zbog neispunjenih zahtjeva, koje su resornom ministarstvu uputili prije četiri godine.

 

Na ovaj korak Invalidi rada iz Bijelog Polja i Rožaja odlučili su se nakon što su od ministarstva unutrašnjih poslova dobili Rješenje o zabrani javnog okupljanja i najavljene protesne šetnje, saopštio je predsjednik bjelopoljskih invalida Lazar Knežević.

„Invalidi rada zahtijevaju da muskarci sa 55 godina starosti, a žene sa 50, bez obzira na penzijski staž, idu u penziju, odnosno muškarci sa 30 godina radnog staža, a žene sa 25, te da uslovi penzionisanja budu po 10 eura po godini penzijskog staža. Takođe od fonda PIO invalidi očekuju  da preuzme invalide koji nijesu ostvarili ni jedno od navedenih prava, te da im primanja ne budu manja od 70% prosječne penzije u Crnoj Gori “, saopštio je Knežević.

On je u ime Invalida rada izrazio protest zbog oduzimanja stečenih prava Invalidima rada, proteklih godina, a poslednje je gubljenje prava na protestnu šetnju i okupljanje, u vremenu kada se drugim populacijama, kako je rekao, to isto pravo obezbjeđuje uz podršku policije i helikoptera.

Zamjenik predsjednika štrajkačkog odbora Ešref Salković ističe da Invalidi rada neće odustati od svojih zahtjeva jer su oni u prvom redu pravični i lako ostvarljivi, ukoliko država hoće da ih riješi.

„Pozivamo vlast koja  je dovela   invalide rada u ovakvu situaciju da riješe njihove  zahjeve, jer su oni ponos ove države, s obzirom na to da su u nju urezali svoje zdravlje izgrađujući preduzeća i školujući kadrove od kojih, sada tek vidimo, nijesmo imali nikakve koristi “, kazao je predstavnik rožajskih invalida rada Hajran Murić.

Invalide rada danas je obišao u ime SSSCG , predsjednik opštinskog odbora Bogdan Krgović, dajući podrčku njihovim zahtjevima, istovremeno  ne slažući se sa  načinom kako do njih žele da dođu. Krgović smatra da  prednost treba dati  pregovorima sa nadležnim organima.

Štrajkače su danas obišli i predstavnici Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore   

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније