Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

16. 11. 2020. 14:38 >> 14:37

DRI

Pozitivno mišljenje na Završni račun budžeta Opštine Danilovgrad

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju Završnog računa budžeta Opštine Danilovgrad za prošlu godinu i uslovno na pravilnost.

Kolegijum DRI, kojim je rukovodio senator Zoran Jelić, uradio je finansijsku i reviziju pravilnosti Završnog računa budžeta Opštine Danilovgrad za prošlu godinu.

“Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja subjekta revizije na preliminarni izvještaj DRI, nadležni Kolegijum izražava pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju i uslovno na reviziju pravilnosti”, navodi se u saopštenju DRI.

Kako su naveli, revizijom pravilnosti su utvrđena pojedinačna odstupanja i neusklađenosti sa više zakonskih i podzakonskih propisa.

DRI je u izvještaju konstatovala da Opština, između ostalog, nije donijela registar rizika i strategiju upravljanja rizicima.

„Isplate sredstava sa računa trezora su obavljana prema zahtjevu plaćanja, ali bez prethodnog rezervisanja sredstava odnosno bez priloženog zahtjeva o rezervisanju sredstava“, naveli su iz DRI.

Vrhovna revizija je utvrdila da se mjere naplate poreza na nepokretnosti skoro uopšte ne preduzimaju i ne koriste se sve zakonske mogućnosti za prinudnu naplatu po osnovu dugovanja poreskih obveznika poreza na nepokretnosti.

„Uprava lokalnih javnih prihoda ne vodi poresko knjigovodstvo za komunalne takse. Revizor se nije mogao uvjeriti koliko je ukupno zaduženje po donesenim rješenjima za prošlu godinu, kao i stanje duga na 31. decembar prošle godine“, navodi se u izvještaju.

Iz DRI su objasnili da je obračun sa uključenim minulim radom konstatovan u svakom segmentu obračuna ostalih dodataka, što je izazvalo uvećanu cijenu rada po satu za noćni rad, prekovremeni, pripravnost kod kuće i pogrešan obračun dodatka za obavljanje posebnih poslova.

„U pojedinim slučajevima utvrđeno je da prilikom zasnivanja radnog odnosa, zaposleni nijesu ispunjavali određene uslove predviđene zakonom i Aktom o sistematizaciji“, kazali su iz DRI.

Takođe, ugovori o djelu su zaključivani sa više osoba za radna mjesta koja su određena Aktom o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta.

„Uvidom u glavnu knjigu utvrđen je ukupan iznos nepravilno evidentarnih izdataka na računu 4149 u iznosu od 85,93 hiljade EUR, kao i na računu 4412, koji se odnose na izdatke za lokalnu infrastrukturu, u iznosu od 456,04 hiljade EUR“, dodaje se u saopštenju.

Sredstva evidentirana na računu 4412 u najvećim iznosima se odnose na isplate preduzećima Komunalno i Vodovod i kanalizacija Danilovgrad.

„Kod preduzeća Komunalno nije vršen kvalitativni i kvantitativni prijem izvedenih radova i izvršenih usluga, dok Vodovod i kanalizacija Opštini nije dostavio račune, kao ni izvještaje kao dokaz da su navedeni radovi izvršeni“, precizira se u dokumentu.

Vrhovna revizija je utvrdila i da Opština ne vodi evidenciju pokretne i nepokretne imovine na modifikovanoj osnovi, odnosno na klasi 0, shodno Pravilniku o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština.

DRI je konstatovala i da javne službe i preduzeća čiji je osnivač Opština nijesu u roku određenom Zakonom o državnoj imovini dostavili podatke o pokretnim i nepokretnim stvarima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније