Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

16. 11. 2020. 15:41 >> 15:41

PKCG

Trgovci traže faznu primjenu Zakona o fiskalizaciji

Trgovci traže faznu implementaciju Zakona o fiskalizaciji u prometu robe i usluga i da se iz njegove primjene izuzmu distribucija i bezgotovinska plaćanja, jer, kako su ocijenili, za to ne postoji uporedna praksa u okruženju.

Na danas održanoj online sjednici Odbora udruženja trgovine Privredne komore (PKCG) trgovci su kazali da podržavaju zahtjev koji je Vladi uputila PKCG za odlaganje početka implementacije Zakona na 1. april za gotovinsko plaćanje, dok traže izuzeće za bezgotovinsko, a ako to nije izvodljivo, onda da se sa fikskalizacijom u ovoj oblasti počne od oktobra naredne godine.

Predsjednik Odbora, Jovan Lekić, zamolio je sve kolege da preko IT službi adresiraju izazove u primjeni elektronske fiskalizacije ka PKCG, kako bi ih ona dalje procesuirala nadležnim organima.

Savjetnik predsjednika Privredne komore (PKCG), Mitar Bajčeta, predstavio je zahtjeve te asocijacije upućene Vladi nakon više sastanaka privrednika sa predstavnicima resornog ministarstva i Poreske uprave (PU), a koji se odnose na odlaganje i faznu implementaciju Zakona o fiskalizaciji u prometu roba i usluga, za koju je predviđeno da počne 1. januara naredne godine.

Na sjednici je, kako je saopšteno iz PKCG, iskazana nedvosmislena podrška zakonu kao dijelu projekta reforme poreske administracije, uz ocjenu da predstavlja korak naprijed u digitalizaciji poreskog sistema, te smanjenju sive ekonomije.

Na sjednici je ocijenjeno da implementaciju Zakona usložnjavaju izazovna zdravstvena i ekonomska situacija.

Procjenjuje se da su troškovi prelaska na novi fiskalni sistem veliki finansijski teret za privrednike, imajući u vidu da se odnose na nabavku elektronskog naplatnog uređaja, najam i održavanje softvera, sertifikate, internet, a izvjesno je da ta opterećenja najviše padaju na teret malih trgovaca, kojima su to značajna izdvajanja, naročito u ovom vremenu otežanog poslovanja.

“Takođe je ukazano na izazove prilagođavanja postojećih tehničkih rješenja u kompanijama sa zahtjevima nove regulative”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je saopšteno da je ostvareni promet u trgovini na malo za period od januara do septembra iznosio 924,3 miliona eura i manji je 18,3 odsto u odnosu na ostvareni u uporednom periodu prethodne godine.

„U prva tri mjeseca promet u trgovini na malo imao je rast od 7,4 odsto, ali već od aprila promet bilježi pad", navodi se u informaciji koju je pripremila stručna služba PKCG.

Dodaje se da je promet u trgovini na malo prehranom u septembru bio manji 20,6 odsto, a farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima veći 9,6 odsto. Promet neprehrambenim proizvodima bilježi pad 29,7 odsto u odnosu na prošlogodišnji septembar. Sve te kategorije bilježe izvjestan rast u odnosu na prethodni mjesec.

Na sjednici je saopšteno da je sektor trgovine u prvih devet mjeseci prosječno zapošljavao 35.779 hiljada radnika, što je 10,3 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

“Ukupna robna razmjena Crne Gore u periodu od januara do septembra iznosila je 1,82 milijarde eura i manja je 19,2 odsto u odnosu na isti prošlogodšnji period. Izvezeno je robe u vrijednosti od 254,6 miliona eura, što je manje 15,3 odsto, a uvezeno 1,56 milijardi eura što je manje 19,8 odsto”, navodi se u informaciji.

Lekić je kazao da su loši uslovi usljed pandemije Covid-19 uticali na pad svih privrednih aktivnosti pa i u sektoru trgovine, pa postoji realna mogućnost da zatraže podršku za njihovo poslovanje.

On je, govoreći o brojnim aktivnostima Odbora predviđenim za narednu godinu, posebno ukazao na praćenje i unapređenje zakonske regulative iz oblasti trgovine, te najavio mogućnost da se preko Komore utiče na izmjene Zakona o radu kako bi na pravi način odgovorio ekonomskim posljedicama pandemije Covid-19.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније