Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

26. 11. 2020. 07:05   >>  07:05

ODLAZEĆI I DOLAZEĆI MINISTRI

Ćutanje nakon sastanka znak poštovanja

To što ni odlazeći, ni novi ministri ne saopštavaju nikakve detalje nakon sastanka, pokazuje da se pregovarači, ako ništa drugo, za sada respektuju, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Podsjećamo, sastanak predstavnika Ministarstva finansija i kandidata za ministre ekonomskih resora u novoj vladi, u vezi budžeta za narednu godinu trebalo bi da bude nastavljen iduće sedmice - ponedjeljak ili utorak. 

"Koliko god bili različiti, uvažavaju stavove jedni drugih i ne žele da poremete budući tok razgovora. To meni govori čak i o ozbiljnosti obje strane i svijesti da se nalazimo u zaista delikatnom trenutku i da nas čekaju i dodatni problemi izazvani korona virusom. Sve ovo meni govori da traže konstruktivno rješenje", kazao je Drecun za Pobjedu.

Doduše, kaže on, to što se javnosti ništa ne saopštava može teorijski značiti nekoliko stvari. Između ostalog i da su polazne tačke oko kojih se raspravlja dijametralno suprotne i da je dogovoreno da se zbog toga ništa ne saopštava, jer nema saglasja.

"Druga je mogućnost da razgovori još nijesu tehnički dovršeni kao ni rješenje za određene pozicije. Treća da vlada koja odlazi želi da budžet koji je isplaniran za narednu godinu ostane kako je planiran, a vlada koja dolazi promijeniće dobar dio stavki. A možda se u nekoj i dobroj atmosferi nalaze u zajedničkom poslu, u šta lično sumnjam. Prije bih rekao da se radi o tehničkoj primopredaji s obzirom na značajne promjene u odnosu na sadašnju organizaciju i strukturu vlade, spajanje i reorganizaciju u ekonomskim resorima", kaže Drecun i dodaje da je najbliži stavu da se traži konstruktivno rješenje.

Ekonomski analitičar i profesor na Fakultetu za menadžment dr Vasilije Kostić kaže da je odraz objektivnih okolnosti to što kandidati za ministre ekonomskih resora ne saopštavaju nijedan detalj.

"Novi ljudi, nova vlast. Budući ministri treba da se upoznaju sa situacijom. Mislim da je to razlog - ne žele da saopšte nešto sa čim nijesu upoznati. Treba biti objektivan i priznati da kad god preuzimate funkciju morate se upoznati sa detaljima", kaže Kostić.

On, međutim, smatra da bi sada na početku razgovora mogli saopštiti kakve su njihove namjere, politika i strategija u koncipiranju budžeta.

"U svakom slučaju, treba dati šansu onima koji su prihvatili odgovornost", objašnjava Kostić i dodaje da može biti problem to što je rok probijen, jer se može upasti u cajtnot.

"Realno bi bilo da u što kraćem roku donesu budžet zato što je prethodna vlast već koncipirala nacrt koji može dobro da posluži novoj vlasti - samo da ga prilagode cilju. Ne vidim da ima prevelikog razloga za čekanje. Ukoliko se ne usvoji budžet na vrijeme, donosi se odluka o privremenom finansiranju što je kvazirješenje, ali je bolje i to nego da nema nikakvog", objašnjava Kostić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније