Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 11. 2020. 20:03 >> 20:04
2

GAČEVIĆ

Zajedničkim tržištem do većeg BDP-a

Olakšavanje trgovine, smanjenje čekanja na granicama, međusobno priznavanje dokumenata, licenci, samo su neke od povoljnosti koje predviđa zajedničko regionalno tržište, o kome su se lideri regiona usalgasili na nedavnom Samitu u Sofiji. Najvažnije aktivnosti akcionog plana u dijelu trgovine sprovodiće Centralnoevropska zona slobodne trgovine (CEFTA).

Novi akcioni plan o zajedniničkom regionalnom tržištu, koji se oslanja na ekonomski i investicioni paket EU za zemlje regiona, korak je naprijed u olakšavanju privrede, kaže za Javni servis ekpsertkinja za trgovinska pitanja CEFTA-e Danijela Gačević. Tome u prilog idu i brojna istraživanja.

“Jedno od njih kaže da, ukoliko bi se region itnegrisao do nivoa EU, doprinos rastu BDP-a bio bi 6,7 posto, što je posebno važno u vremenu krize naročito za Crnu Goru gdje je predviđeno da bi pad GDP- a u ovoj podini bio oko 12 posto”, kaže Gačević.

CEFTA je, kako kaže, posebno usredsređena na pojednostavljenju trgovine kroz međusobno priznavanje dokumenata, čime će se olaksati procedure, ali i smanjti vrijeme čekanja na granicama.

“Tako da vi kao privredni subjekat ako imate jedan dokument za obavljanje privredne djelatnosti bilo za uzov roba ili usluga za sedam tržišta. Vjerujemo da je to bitno i da smanjuje troskove i vrijeme poslovanja privrednih subjekata. Takođe, očekujemo da se vrijeme čekanja na granicama smanji do 30 posto sto je znacajna usteda da biznise iz regiona”, objašnjava Gačević.

Kada je konkretno riječ o Crnoj Gori, turizam je izabran kao privredna grana u kojoj će se raditi na priznavanju licenci.

“Crna Gora je ekonomija koja počiva na uslugama i istraživanja pokazuju da je izvoz 2,6 puta veći od uvoza, turizam je izabrana kao djelatnost u kome će se raditi na priznavanju licenti, čime bi se pružanju usluga mogli da pružaju usluge u cijelom regionu”, dodaje ekspertkinja.

A da bi dokumenti bili priznati u svim zemljama važno je da zakonodavstvo bude usaglašeno sa pravilima EU.

“Oni koji prvi dostignu taj nivo će prvi ostvariti benefite trgovine u regionu, a ostali će morati da „daju“ te benefite i povlastice. Tako je u tom smislu Crna Gora u dobroj poziciji da iskoristi mogućnosti koje pruža ovaj akcioni plan”, objašnjava ona.

U CEFTI naglašavju i da su prvi koraci bolje trgovine, među kojima je proširenje zelenih koridora do zemala EU već predizeti, a očekuje se i odluka o olakšavanju trgovine voćem i povrćem, kao i definisanje preduzeća od povjerenja koja će moći da kroz region prolaze lakše i brže. Pored trgovine, ekonomski i investicioni plan EU, vrijedan devet milijardi, podrazumijeva investicije, inovacije i digitalnu komponenetu, a sve zajedno će, kako vjeruju u CEFTi generisati rast, otvoriti nova radna mjesta i time posredno pobljsati kvalitet svih života građana Crne Gore i regiona.

Dopisnik RTCG iz Brisela, Ivan Mijanović

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније