Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine ]

03. 12. 2020. 06:44   >>  16:20 11

KOSTIĆ

CG će trpjeti posljedice zbog zabrane gradnje mHE

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić ocijenio je da će najava zabrane gradnje malih hidroelektrana obeshrabriti dalja ulaganja u tom segmentu energetike, ali i da “posljedice te najave sasvim sigurno mogu da nadiđu mikroekonomski nivo”.

“Navešću neke od njih. Prva i neposredna posljedica može biti po budžet – oni koji su gradili do sada lex legis – u skladu sa zakonom – vjerovatno moraju biti obeštećeni pa to neposredno protivurječi potrebi stabilizacije budžeta. Pored toga, upitno je kako to korespondira sa potrebom razvoja sektora energetike i naše potrebe za podmirivanjem domaće potrebe za električnom energijom; zatim to direktno povećava nesigurnost investiranja kako domaćeg tako i inostranog, a zna se šta za našu ekonomiju znače investicije”, rekao je Kostić u intervjuu za Dnevne novine, komentarišući jučerašnji ekspoze budućeg premijera Zdravka Krivokapića.

Kostić je kazao da novi mandatar i budući premijer nije u ekspozeu posvetio mnogo prostora ekonomiji, liše, kako je kazao, nekoliko uopštenih opservacija .

"To ne znači da se na ekonomska pitanja neće gledati sa potrebnom pažnjom već je to, mislim, prije odraz političke potrebe da se sadržajem ekspozea privuče što veća pažnja javnosti i po svaku cijenu naglasi diskontinuitet sa dosadašnjom vlašću. U tom cilju se i potenciraju opšta mjesta o: prosperitetu, slobodi, jednakosti, napretku i slično dok su nezanimljiva i nerazumljiva ekonomska pitanja u najmanju ruku nepodesna za takvo što. Kako god bilo, stepen bavljenja ekonomije i Vladom i nama, naravno, biće u nesmanjenom intenzitetu spominjao je premijer manje ili više u ekspozeu. Čak bih rekao, bez želje da budem maliciozan, da će stepen bavljenja ekonomijom nove vlade (ili bilo koje druge vlade) biti u obrnutoj srazmjeri s njenim 'pominjanjem0", kazao je Kostić.

Smatra da će sasvim sigurno najava zabrane gradnje malih hidroelektrana obeshrabriti dalja ulaganja u tom segmentu energetike, ali, kako je kazao, posljedica te najave sasvim sigurno može da nadiđe mikroekonomski nivo.

"U kompleksnim sistemima kao što je privredni sistem unilateralne odluke uz to još i generalizovane (odnose se na sve slučajeve) nikada ne pogađaju samo ono što je njihova meta. Za takve akcije bi se s pravom moglo reći da pogađaju metu, ali promašuju cilj. O čemu je riječ? Ako se želi obustaviti gradnja malih hidroelektrana za šta (i po mome mišljenju), zaista ima mnogo razloga, a glavni je očuvanja životne sredine, onda proglašenje opšte zabrane, osim željene posljedice ima i mnoge druge potencijalne posljedice koje bi trebalo sagledati. Sa uniformnim odlukama ovakvog tipa (odnosi se i na ekonomsko državljanstvo) bez uvažavanja specifičnosti nema objektivnog pristupa, pa uz one koje treba 'počistiti' to se uradi i sa onima koji proizvode korist odnosno doprinose razvoju", kazao je Kostić.

Budući premijer je najavio zaduženje od makar 500 miliona eura. O tome kakav će onda biti budžet: socijalni ili razvojni Kostić kaže: "Premijer je samo najavio činjenicu koju manjeviše zna čitava javnost i koja je, naravno, posljedica svega što se dešavalo do danas. Potreba za zaduženjem odnosno obezbjeđivanjem nedostajućih sredstava je neophodnost, što je on i najavio kao potrebu njegovog kabineta za obezbjeđivanjem sredstava. Teško je govoriti u datoj situaciji o razvojnom budžetu a da pri tome imamo problem koje imamo. Prije bi adekvatan opis situacije bio borba za održivost odnosno stabilizaciju javnih finansija".

Na pitanje da li su po njemu ugrožena isplata plata i penzija Kostić kaže da je do sada likvidnost budžeta uz veliku cijenu održavana, a da li će tako biti ubuduće, smatra, zavisi dominantno od obezbjeđivanja nedostajućih sredstava i od okončanja kovid krize.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније