Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

08. 12. 2020. 07:00   >>  07:00 6

ŠĆURIC SMATRA

Država da pomogne MA, potreban je CG

Montenegro erlajnzu (MA) je potrebna državna pomoć zbog uticaja pandemije na poslovanje i ta podrška je uslov opstanka te kompanije, saopštio je Pobjedi hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric.

On je poručio Vladi da je MA apsolutno potreban Crnoj Gori, kao i da ne bi trebalo dozvoliti da, kao zemlja koja živi od turizma, ostane bez nacionalne avio-kompanije.

Poručio je novoj Vladi da ne treba da nastave sa procesom davanja u zakup aerodroma, jer bi se dobilo ekstremno malo novca, uz izostanak benefita.

Pomoć

"Naravno da je MA potrebna državna pomoć. Svoje avio-kompanije radi kovida-19 pomažu baš sve države Evrope i zar je normalno da Crna Gora to jedino ne radi? Sve države i avio-kompanije iz Evrope i svijeta su konstatovale da nema baš nikakvog načina da prežive bez pomoći", kazao je Šćuric Pobjedi.

Evropska komisija odobrila je prije nekoliko dana državnu podršku Kroacija erlajnzu od 11,7 miliona eura za naknadu štete uzrokovane pandemijom. Hrvatska vlada je sredinom prošlog mjeseca odobrila državnu podršku domaćem avio-prevozniku od 11. marta do 30. juna.

"Nije Kroacija erlajnz jedina kojoj je odobrena ova pomoć u Evropi. Upravo tim putem treba ići i crnogorska vlada", smatra Šćuric.

Naveo je da je tokom pandemije pomoć država različita, od pomaganja zadržavanja zaposlenosti (minimalne plate radnika), preko investicija u vlasništvo preduzeća, te povećanja udjela, pa do povoljnih pozajmica sa odloženim plaćanjem. Najveću pomoć dobili su Lufthansa (devet milijardi eura) i Er Frans (sedam milijardi).

On smatra da MA sam, bez investicije države, te uz istovremeno restrukturiranje, ni na koji način ne može da popravi svoju sadašnju poziciju na tržištu i ostvari bolje poslovne rezultate.

"No, pritom, nemojmo miješati pomoć vezanu uz kovid-19 i novac za restrukturiranje. To su dva potpuno odvojena pojma. Kako MA nije dobio pomoć za posljedice kovida-19, bio je prisiljen trošiti novac za restrukturiranje, koje zapravo još nije ni pokrenuto, a i ne može u ovakvoj krizi", izjavio je Šćuric.

Poručio je da je Crnoj Gori apsolutno potrebna nacionalna avio-kompanija.

"Pogledajte primjer Ljubljane koja je nekada bila broj jedan vazdušna luka regije. Danas ima dana kada na aerodromu u Ljubljani nema nijednog jedinog leta, a većinu dana u sedmici ima tek jedan do dva. Manje i od aerodroma Tivat, a neuporedivo manje od podgoričkog aerodroma, čak i od sarajevskog", kazao je Šćuric.

Stop privatizaciji

Na pitanje da li će i Aerodromima Crne Gore zbog pandemije trebati državna pomoć odgovorio je da to zavisi od finansijskih pokazatelja.

On je novoj crnogorskoj vladi poručio da ne treba da nastavi sa procesom davanja u zakup crnogorskih aerodoma, koji je započela prošla vlada.

"Ni slučajno. To nije imalo finansijskog rezona ni prije kovida-19, a sada to bi bilo krajnje ludilo. Dobilo bi se ekstremno malo novaca, uz izostanak benefita. Nijesu li loši primjeri koncesija u regiji, gdje konsecionare nije bilo briga za saobraćajnu povezanost, a neki traže i ogromne kompenzacije i benefite radi kovida-19", saopštio je Šćuric.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније