Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 12. 2020. 09:06 >> 09:07
7

VUČINIĆ

"Željezara u najgorem stanju od osnivanja"

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić saopštio je da Željezara Toščelik svoj 64 rođendan dočekuje u najgorem stanju od svog početka rada. Ističe das u Radnici su dovedeni u najamnički položaji I da je njihova bezbjednost tokom rada ugrožena. Poručio je da ako menadžment Toščelika ne zna da vodi nikšićku Željezaru, bivši kadar koji je protjeran lošim uslovima rada ima dovoljno znanja i iskustva da to radi.

Od kad je Toščelik preuzeo menadžment u željezari,  prema njegovim riječima, svi parametri koji kvalifikuju poslovanje fabrike su u kontinuiranom padu.

Vučinić napominje da umjesto obećanih 500 novih radnih mjesta i proizvodnje 400 000 tona godišnje, danas u željezari radi jedva 300 radnika koji proizvode nešto manje od 20 000 tona godišnje.

“Uvidom u registar privrednih subjekata Toščelik  trenutno ima 45 miliona akumulisanih gubitaka, Radnici su  dovedeni u najamnički položaji i njihova bezbjednost tokom rada je ugrožena, jer poslodavac ignoriše zakon o zaštiti na radu”, navodi Vučinić.

Ističe da se prekovremeni rad ne plaća iako je inspekcija rada kaznila pravno lice sa 5000 eura i naložila isplatu prekovremenih sati, kazna je, kako je rekao, plaćena, ali isplate radnicima nije bilo.                                         

“Prvog septembra 2019. godine menadžment je smanjio lični dohodak radnika za 10% pravdajući to nepovoljnom situacijom na tržištu.  Za 38 radnika željezare donesena je odluka da se u potpunosti ukine staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem odnosno da se ukinu beneficije, dok je za 50 radnika beneficirani radni staž umanjen sa tri na dva mjeseca po godini radnog staža. Po prvi put od kad posluje nikšićka Željezara radnici na teškim radnim mjestima su izgubili beneficije”, navodi se u saopštenju. .

Sve je to, napominje Vučinić, u suprotnosti sa članovima pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje.            

“Sada kad smo dio većine imamo još veću obavezu prema željezarcima i željezari. U proces pomaganja nekadašnjem gigantu uključićemo Vladu Crne Gore, kao i parlamentarne odbore i istražiti sve detalje od načina na koji je kupljena željezara do današnjeg poslovanja Toščelika. Sindikatu i radnicima željezare u ime Radničke partije čestitam dan fabrike u nadi i iskrenom zalaganju da sljedeći dočekaju u boljim uslovima”, zaključio je predsjednik RP.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније