Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 12. 2020. 20:13 >> 20:17
1

PREDLOG VLADI

Elektronska fiskalizacija da se odloži do 1. jula 2021.

Vlada bi uskoro trebalo da razmatra predlog Ministarstva finansija, da se obavezna elektronska fiskalizacija odgodi do 1. jula naredne godine za sve one koji nijesu spremni da od 1. januara krenu sa novim načinom evidencije prometa. U Privrednoj komori kažu da veliki broj poreskih obveznika još uvijek nije spreman za ono što nosi elektronska fiskalizacija, koja bi državi trebalo da obezbijedi dodatnih 17 miliona eura godišnje.

Iako je Zakon o elektronskoj fiskalizaciji trebalo da počne s primjenom još 1. januara prošle godine, zbog raznih, više manje tehničkih problema, njegova primjena odgođena je za 1. januar 2021. No veliki broj poreskih obveznika nije spreman.

Predstavnik Privredne komore Crne Gore Mitar Bajčeta kaže da su poslovna udruženja zatražila da se rok primjene ponovo prolongira.

"Ipak se našla sredina između interesa i privrede. Ukoliko Vlada uvaži zahtjeve Poreske uprave i usvoji predlog Ministarstva finansija, poreske registar kase moći će da se koriste do 1. jula, a promet na veliko evidentira na postojeći način", objašnjava Bajčeta.

Milica Vuletić iz Poreske Uprave je kazala da uporedo s tim, poreski obveznici koji su spremni, a ima ih trenutno oko 200, već od 1. januara kreću sa primjenom elektronske fiskalizacije.

"Logično je da veliki trgovinski lanci imaju i najviše naplatnih uređaja, samim tim su izloženi i većim troškovima" , ističe Dejan Abazović iz Poreske uprave.

S druge strane u Privrednoj komori kažu da će najveći problem kod primjene elektronske fiskalizacije imati mala i mikro preduzeća i preduzetnici. Za mikro preduzeća spremna je aplikacija koja bi koštala oko 14 eura mjesečno, što uz obavezan internet iznosi ukupno oko 28 eura.

"Država od projekta elektronske fiskalizacije očekuje dodatnih 17 miliona eura godišnje, a kada smo već kod naplate poreskih prihoda, novembar je premašio očekivanja, pa je Poreska uprava naplatila blizu 86 miliona eura što je 13 miliona više nego je to predvidio rebalans budžeta iz juna ove godine", dodao je Bajčeta.

Zoran Leković, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније