Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 11. 2013. 18:22   >>  18:23

SMANJEN MINUS

Gubitak brodogradilišta skoro milion

Jadransko brodogradilište Bijela završilo je treći kvartal sa gubitkom od 977.780 eura, 1,8 puta manjim nego u istom periodu prošle godine.

Poslovni prihodi kompanije su, prema podacima iz izvještaja koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, a prenosi Mina Business, na kraju septembra iznosili 13 miliona eura i bili su 30,5 odsto veći nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi su porasli 20,4 odsto na 13,66 milion eura, od čega se najviše odnosi na troškove zarada i naknada, 4,99 miliona eura.

Ukupna aktiva preduzeća na kraju septembra vrijedila je 41,94 miliona eura, što je 1,8 odsto više nego u uporednom periodu.

Akumulirani gubitak preduzeća dostigao je oko 8,55 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 3,25 miliona, a kratkoročna skoro 15,55 miliona eura.

Najveći akcionar u Brodogradilištu je država, odnosno njeni fondovi. Fondovi za obeštećenje i penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) posjeduju 31,67 odsto akcija, odnosno 22,43 odsto, dok Zavodu za zapošljavanje pripada 7,48 odsto dionica.

Kiparska kompanija Amilia posjeduje 2,11 odsto akcija Brodogradilišta, dok ostali akcionari imaju udjele manje od jedan odsto.
Za Jadransko brodogradilište dva puta je bezuspješno raspisivan tender, prvi u oktobru 2007, a drugi u novembru 2008. godine.

Savjet za privatizaciju prvi tender proglasio je neuspjelim u junu 2008, jer su prvorangirani i drugorangirani ponuđač, konzorcijumi C&S. I i Merkjuri sa Kipra i švajcarski Avangard Šipjard i Avangard bank odustali od kupovine zbog sudskog spora o potonuću broda Meksiko.

Švajcarski konzorcijum je nudio četiri miliona eura za većinski paket akcija, 30 miliona za investicije, kao i 5,5 miliona za socijalni program, a 1,45 miliona za ekologiju. Kiprani, koji su bili prvorangirani, nudili su 7,1 milion eura za akcije i 40 miliona investicija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније