Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

13. 12. 2020. 15:48 >> 15:48

ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO

Za žene ključno da posjeduju informatičko znanje

Za žene je ključno da posjeduju informatičko znanje, jer je iskustvo u korišćenju modernih alata za upravljanje, procjenu i realizaciju neophodnih koraka u procesu vođenja biznisa uslov za sticanje konkurentnosti, ocijenili su predstavnici podgoričke kompanje Oykos Development.

Iz kompanije su na pitanje koliko je važno da žene u današanje vrijeme posjeduju zavidno informatičko znanje, odgovorili da je to, koliko za muškarce, toliko i za žene, ključno za sve kompleksnije, odgovornije i naprednije poslove u modernim uslovima biznisa.

“Znanje i iskustvo u korišćenju modernih alata za upravljanje, procjenu i realizaciju mnogih neophodnih koraka u procesu vođenja biznisa je uslov da se stekne konkurentnost na lokalnom, a posebno regionalnom ili globalnom tržištu”, kazali su iz Oykos Developmenta agenciji Mina-business.

Oykos Development je kompanija koja se bavi razvojom veb i mobilnih aplikacija, izradom veb sajtova, SaaS riješenja i drugih tipova softvera. Ta firma organizuje i razne kurseve programiranja, a najboljima nude mogućnost prakse i zaposlenja.

Na pitanje koliko su žene zainteresovane da se prijavljuju na te kurseve, iz kompanije su odgovorili da ih je oduševilo veliko intreresovanje žena za kurseve programiranja.

“Od osam osoba koliko smo zaposlili sa naših kurseva do sad, tri su žene. Generalno gledano, interesovanje na nivou Crne Gore nije dovoljno, zbog mentalitetskih predrasuda i stereotipa kojima robujemo. Međutim, za one ženske osobe kod kojih se probudilo interesovanje za programiranjem, vidjeli smo ogromnu posvećenost i profesionalizam, te smo mogli unaprijed garantovati da će uspješno završiti naše kurseve i ponudili smo im posao već par dana nakon što smo se zapravo upoznali”, kazali su predstavnici podgoričke firme.

Oni su naveli da generalno interesovanje nije dovoljno, ali pojedinačno kada postoji ono je ogromno.

“Ako govorimo o prisustvu žena u IT kompanijama, slobodna procjena je da ne čine preko 25 odsto zaposlenih ukupno na svim radnim mjestima u jednoj firmi. Nažalost, statistika je još i gora ako govorimo isključivo o tehničkim pozicijama - sve vrste programiranja, razvoj i testiranje softvera, izrada dizajnerskih riješenja“, rekli su iz kompanije.

Tu je, kako su saopštili, prisustvo članica ljepšeg pola u većini IT kompanija sigurno ispod deset odsto.

Iz Oykos Developmenta su kazali da se većina žena u IT kompanijama bavi marketingom, menadžerstvom, odnosima sa javnošću, organizovanjem događaja, vođenjem programa edukacije i zapošljavanja i administrativnim obavezama.

“Oykos Development je firma koja se bori upravo sa problemima koji su doveli do ovog stanja - mentalitet, motivacija i poslovna kultura, kao i naravno tehnička pismenost. U našoj firmi procenat zaposlenih žena je 45 odsto, a 35 odsto ako govorimo o strogo tehničkim pozicijama”, rekli su iz kompanije.

Ipak, kako su poručili, još nijesu zadovoljni prosjekom i aktivno rade na promociji ženskog integriteta i njene pozicije u IT industriji.

Na pitanje da li ženama koje imaju svoje biznise savjetuju da investiraju u sebe i nadograđuju svoje informatičko znanje, iz kompanije su to preporučili svima, u skladu sa vremenskim i finansijskim resursima koje imaju.

“Savjetujemo da obavezno to čine redovno, pa makar i u malim porcijama. U suprotnom, tržište će, kao i uvijek, da 'pregazi' one koji budu suviše spori i tromi da reaguju i prilagode svoje poslovanje modernim tokovima”, zaključili su iz Oykos Developmenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније