Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 12. 2020. 13:43 >> 13:44
1

KASALICA

Obveznice povoljnije od aranžmana sa MMF-om

Svako zaduženje koje ne zadire u penzioni budžet, građanski i ekonomski je umirujući signal za crnogorsko tržište, ocijenila je ekonomska analitičarka, Mila Kasalica i dodala da su obveznice diskretno povoljnije u odnosu na aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ona je, odgovarajući na pitanje da li je, kada je riječ o zaduživanju, bolje emitovanje euroobveznica ili aranžman sa MMF-om, kazala da su sa finansijskog stanovišta, obveznice diskretno povoljnije, jer bi u ovom trenutku pregovori sa MMF-om predstavljali nedovoljno-stabilizujući faktor za sistem.

“Izdavanjem obveznice, uz saradnju novih ministara finansija i ekonomskog razvoja, Milojka Spajića i Jakova Milatovića, uz tim i podršku prethodnog ministra Darka Radunovića, obezbijeđen je najvažniji input za smirivanje ukupnog ekonomskog sistema u zemlji: gotovina je na domaku da se osvježe novčani tokovi u zemlji”, rekla je Kasalica agenciji Mina-business.

Ona smatra da u takvom okruženju, odgovorna javnost Crne Gore nema razloga da ulazi u filozofsku raspravu bištanja slova, rečenica i zareza o tome da li je i koji aranžman oko zaduživanja bolji.

“Dobro je da naši poslanici javno vode takve diskusije, jer ukoliko bi se za momenat pretpostavila suprotna situacija - da nema izvjesnosti oko ulaska gotovine u sistem - morali bi se boriti potezi za puko preživljavanje uz duboke urgentne rezove na svakoj poziciji budžeta zemlje, što bi izazvalo recesiono zaustavljanje sistema”, ocijenila je Kasalica.

Prema njenim riječima, u (ne)udžbeničkoj krizi, gotovina je ključni resurs koji obezbjeđuje imparcijalne uslove da se može pristupiti radu na reformama.

“Svaki aranžman zaduženja koji nam u ovom momentu krize ne zadire u penzioni budžet, građanski i ekonomski je umirujući signal za ukupno crnogorsko tržište”, navela je Kasalica.

Crna Gora se nedavno, putem emitovanja državnih obveznica na međunarodnom tržištu, zadužila 750 miliona eura.

Ona je rekla da je u nominalnom smislu izbjegnut aranžman sa MMF-om. Međutim, reforme koje moraju da se sprovedu su strukturne reforme po tragu MMF-ovih, i takva se bespogovorna činjenica više ne može prenebjeći, u sistemskom sagledavanju potrebnih koraka da se stabilizuje i oporavi crnogorska ekonomija.

“Nijesmo uzeli MMF-ove novce, ali nam trebaju MMF-reforme, u mjeri čuvanja životnih egzistencija, na mikro, i sistemskog unapređenja prema evropskoj zajednici ekonomija, na makro nivou”, precizirala je Kasalica.

Ona smatra da će, u koordinisanom, odgovornom radu trojca crnogorske novo-održive ekonomije, bilo koji od eventualnih prioriteta, u realizaciji, najaviti neko novo obzorje u ekonomskoj nepreglednosti crnogorskih neiskorišćenih perspektiva u razvoju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније