Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina bussines ]

21. 12. 2020. 18:36   >>  18:38

ZAVRŠNI RAČUN

DRI će utvrditi pravilnost finansijskih i drugih radnji

Državna revizorska institucija (DRI) će, prilikom revizije Završnog računa budžeta za ovu godinu, utvrditi pravilnost finansijskih i drugih radnji subjekta revizije u cilju vrednovanja usklađenosti sa važećim zakonima i drugim propisima.


DRI će, kako su saopštili njeni predstavnici, utvrditi i da li je Završni račun sastavljen u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu i o tome izvjestiti Skupštinu.

„Polazeći od činjenice da DRI, na osnovu saznanja pribavljenih revizijom, a u skladu sa Zakonom o DRI, može savjetovati Skupštinu i Vladu o pojedinačnim finansijskim mjerama i važnim propisima, Senat DRI ostaje otvoren u dijelu pružanja svojih saznanja i mišljenja, po pozivu ovih insitucija“, navodi se u saopštenju vrhovne revizije nakon sjednice Senata koja je održana danas.

Iz DRI su kazali da Vlada, shodno Ustavu, vodi unutrašnju politiku, predlaže budžet i završni račun, a shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti obavlja uravnoteženje budžeta, ako tokom fiskalne godine dođe do povećanja planiranih izdataka ili smanjenja planiranih primitika.

„Takođe, Ministarstvo finansija, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, potrošačkim jedinicama odobrava sredstva od jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini, ako se godišnji zakon o budžetu ne donese do 31. decembra tekuće za narednu fiskalnu godinu“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici DRI su još jednom upozorili da se sredstva odobravaju potrošačkim jedinicama koje su utvrđene godišnjim zakonom o budžetu, koji je usvojila Skupština, za prethodnu godinu.

„Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti u članu 34 utvrđuje da budžet sadrži izdatke potrošačkih jedinica po organizacionoj, funkcionalnoj, ekonomskoj, progarmskoj i projektnoj klasifikaciji i shodno tome privremeno finansiranje moguće je samo kod zakonom utvrđenih potrošačkih jedinica“, dodaje se u saopštenju.

Za tačnost i pravilnost izvršenja budžeta odgovoran je ministar finansija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније