Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 12. 2020. 10:47   >>  10:49 4

U LUCI BAR

Pšenicu "liječili" dva puta, ni gram nije prodat

Crna Gora već trpi štetu zbog pšenice koja je stigla iz Francuske počekom maja, jer je država nije uskladištila u odgovarajućim uslovima i silosima, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Prethodna Vlada kupila je 10,5 hiljada tona francuske pšenice, zbog epidemije koronavirusa, krajem aprila ove godine za 2,4 miliona eura, ili 229,23 eura po toni.

Sadašnja cijena tone pšenice na međunarodnom tržištu je oko 169 eura po toni.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, potvrdio je Vijestima da nije prodat ni gram te pšenice, koja se sedam mjeseci nalazi u tranzitnom silosu Luke Bar i da su je napali insekti u dva navrata, tokom juna i novembra.

“Silos u Baru je tranzitni i nema uslove za dugoročno skladištenje”, rekao je Milatović.

Za troškove liječenja 20 hiljada eura

To je, prema njegovim riječima, imalo za posljedicu i “troškove liječenja” uskladištene žitarice od insekata – žižaka u ukupnom iznosu od 20 hiljada eura, odnosno dva puta po deset hiljada.

“Moguće je da je nabavka realizovana u dobroj namjeri u vanrednoj situaciji, ali u odnosu na informacije koje sam dobio nakon stupanja na dužnost u Ministarstvu, mogu da kažem da se sa pšenicom nakon toga nije domaćinski upravljalo”, poručio je Milatović.

On je zadužio saradnike da predlože makar tri opcije kako da se riješi problem.

Jedna od opcija je da se pšenica samelje u brašno koje se skladišteno može duže čuvati, a razmišlja se i o transport pšenice iz Luke Bar u nikšićke ili spuške silose, gdje postoje svi uslovi za čuvanje uz nižu mjesečnu nadoknadu.

Takođe, Ministarstvo planira da se obrati i lokalnim samoupravama i ispita da li postoji možda tražnja za tom žitaricom ili brašnom.

Luka Bar je, kako je objašnjeno u Ministarstvu, više od pola godine, svakog mjeseca ispostavljala državi račun u iznosu od 48,25 hiljada eura za čuvanje te žitarice u tranzitnom silosu.

Iz Ministarstva su kazali da je država imala ponudu da u adekvatnom silosu čuva istu količinu pšenice za 35 hiljada eura tokom 180 dana, ali je ostalo nejasno zašto je propuštena ta šansa.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније