Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ PR Centar ]

22. 12. 2020. 11:52 >> 11:53

ZZZCG

Bespovratna sredstva iz EU dobilo 216 nezaposlenih

Crna Gora je od danas zahvaljujući Programu grantova za samozapošljavanje, prvom direktonom grantu koji je dodijeljen Zavodu za zapošljavanje, bogatija za 216 novih preduzeća odnosno preduzetnika. To je saopšteno na konferenciji za medije Zavoda za zapošljavanje na kojoj je direktor Suljo Mustafić potpisao ugovore sa korisnicima bespovratnih sredstava od tri do 7,5 hiljada eura, iz fondova Evropske unije.

„Program grantova za samozapošljavanje Zavod vrijedan je 3,5 miliona eura. Prva direktna podrška Zavodu potiče iz Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku, vrijednog 18 miliona eura. Zato posebnu zahvalnost dugujemo Delegaciji EU u Crnoj Gori na intezivnoj saradnji. EU, na ovaj način, doprinosi smanjenju sive ekonomije i siromaštva odnosno povećanju zaposlenosti, kroz otvaranje novih radnih mjesta“, istakao je Mustafić.

Ukupna vrijednost danas dodijeljenih grantova, teže zapošljivim licima, mladima, ženama, i dugotrajno nezaposlenim, iznosi 1,6 miliona eura.

„Uvaženi dobitnici grantova, do juče ste bili bez posla, već danas ste preduzetnici. Koristim ovu priliku da vam uputim najiskrenije čestitke i poželim mnogo uspjeha u radu! Budući da se, u ovom teškom periodu za cijeli svijet, rijetkima pruža slična šansa nadam se da će vam ova evropska sredstva biti polazna motivacija i podstrek. Vjerujem da ćete ih utrošiti efikasno i namjenski, upravo za realizaciju ideje iz vašeg biznis plana, a koja će se kasnije razviti u dobar i održiv biznis, na domaćem tržištu“, poručio je Mustafić napominjući da će u roku od 30 dana korisnicima biti direktno uplaćen iznos do 80 odsto sredstava.

„Preostali dio biće im uplaćen nakon dostavljanja svih dokaznih dokumenata o prihvatljivim troškovima, nastalim tokom izvođenja projekta“, precizirao je Mustafić i naveo da novoregistrovana djelatnost mora raditi najmanje 12 mjeseci.

Mustafić je tom prilikom podsjetio da je interesovanje nezaposlenih za dobijanje bespovratnih sredstava, u drugom pozivu u odnosu na prvi, bilo četvorostruko veće.

„Godina na izmaku je bila krajnje specifična. Donijela je potpuno nove poglede na život i podsjetila nas je da je zdravlje najveće bogatsvo. Ipak, privreda mora da funkcioniše i da se razvija uprkos teškoćama izazvanim epidemijom virusa korona. Ako je neki program Zavoda izazvao interesovanje nezaposlenih onda je to Program grantova za samozapošljavanje. Tome je zasigurno doprinijela intezivna promotivna kampanja u kojoj su predstavnici Zavoda, u saradnji sa sa lokalnim upravama, MRSS i MF, obišli sve opštine u državi i podijelili bitne informacije“, kazao je.

Državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović je kazala da su u novoj organizaciji Vlade ljudski kapital i sve što je vezano za tržište rada i politiku aktivnog zapošljavanja u nadležnosti tog resora sa, kako je navela, vrlo jasnim ciljem.

„Želimo da se bavimo detaljnom analizom ljudskog kapitala, da politiku aktivnog zapošljavanja i unapređenja tržišta rada apsolutno stavimo u fokus ekonomskog razvoja i to će biti prioritet u narednom periodu“, poručila je Lipovina Božović.

Ona je ocijenila da podrška aktivnim politikama zapošljavanja, ima poseban fokus na jačanje preduzetništva.

„U konačnom čitav program, koji realizuje Zavod za zapošljavanje, bi trebalo da ima za cilj otvaranje 400 novih radnih mjesta. Ovaj program posebno targetira osjetljive kategorije kao što su mladi, žene i dugoročno nezaposleni. Efekti ovakvih programa koje ćemo realizovati kroz podršku Evropske komisije i Delegacije Evropske unije su nešto što na dugi rok podržava naše napore ka dugoročnom održivom rastu“, istakla je Lipovina Božović.

Korisnica granta, Ljiljana Radišević, koja je po struci defektolog specijalni pedagog, kazala je da je na Zavodu za zapošljavanje dvije godine, ali da je duži vremenski period nezaposlena.

„Ideja mog biznisa je da se bavimo prevencijom poremećaja u ponašanju, jer se više bavimo tretmanom nego samom prevencijom. Planiramo da radimo sa djecom, mladima i roditeljima i svima koji budu zainteresovani. Dobili smo grant od 7,4 hiljade eura, navela je Radišević.

Ukupna bespovratna sredstva iz fondova EU, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biće dodijeljena za minimum 400 korisnika. Treći javni poziv biće objavljen u martu sljedeće godine. Pravo da se prijavi imaće svako nezaposleno lica koje je evidenciji ZZZ, najmanje 4 mjeseca, na dan objave poziva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније