Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Radio Crne Gore

29. 12. 2020. 14:45 >> 14:51
3

RISTIĆ ZA RCG

Morali da spriječe zaplijenu aviona MA

Nacionalni avio prevoznik bio je prinuđen da obustavi sve letove 26.decembra, prije svega iz bezbjednosnih razloga, ali i zbog letačkog kadra, ali i svih zaposleninih koji su se suočili sa činjenicom da više ne rade, ocijenio je za Radio Crne Gore, izvršni direktor Vlastimir Ristić. I to nije, kaže, jedini razlog. Vijest o gašenju odjeknula je u kompanijama i zemljama sa kojim sarađuju, a postala je i mogućnost zaplijene aviona zbog neizmirenih potraživanja povjeriocima.

„Zadatak menadžmenta je bio da spriječe zaplijenu aviona po svijetu. To bi bila velika sramota da dopustimo da nam posada i avioni budu zarobljeni u Cirihu, Beču, Frankfurtu“, naveo je Ristić.

Svjesni su, kaže Ristić, činjenice da su u nacionalom prevozniku eskalirali dugovi. Dodatno pod pritiskom korona krize, ali napominje nijesu su se nadali ovakvom scenariju. Sada su uputili novi prijedlog za sastanak sa ministrima, da još jednom, naglašava Ristić, ponude konkretna rješenja za kompaniju.

„Moje je mišljenje da se nacionalni prevoznik ne pravi da stvara profit, vać da pomogne u stvaranj poslovnog ambijenta koji će imati multiplikativne efekte za državu i ekonomiju. To je njegova dužnost uz nacionalnu odgovornost koja je pokazana u vrijeme korona krize. Takođe, za prevoz vakcina. Mi smo sertifikovana kompanija za prevoz opasnih materija. Da to sjutra počne nova kompanija trebaće je dosta vremena za to“, pojasnio je izvršni direktor MA.

Prema riječima Ristića, sadašnja šteta gašenja Montenegro erlajnsa je još uvijek mala. Velika će nastupiti za tri mjeseca, računajući od 26.decembra kada su obustavljeni letovi.

„Devedesetprvi dan pilot ne može u avion. Da bi opet ušao u avion mora da ide u simulator koji je vrlo složena mašina koja košta koliko jedan avion. To je najveća opasnost koju ja sada vidim. To je ključ svega, jer ako imamo posade možemo raditi. Druga stvar to je takva eskalacija troškova, što je jako teško i predvidljivo“, poručio je Ristić.

Nacionalni avio prevoznik u vlasništvu trenutno ima jedan Foker. Otplaćeno je 10 godina kredita za Embrajer.

„Sada se mora učiniti sve da se taj avion isplati do kraja To vlada mora da riješi, jer ne bi bilo dobro da zbog četiri polugodišnje rate od 1,7 miliona dolara izgubimo taj avion“, rekao je Ristić.

Račun kompanije je blokiran. Pored svih povjeralica, naglasio je Ristić, najveća odgovornost je prema putnicima koji su rezervisali karte za putovanja za dan, dva, mjesec ili tri.

„Nažalost ruke su nam vezane. Malo je reći tim putnicima izvinite, ja sad nemam riječi kako da se obratim ljudima kod kojih smo izgubili povjerenje“, poručio je prvi čovjek MA.

Izvršni direktor Montenegro erlajnsa je poručio da će kompanija u narednim danima i mjesecima brinuti o avionima, opremi, kako bi, zaključio je bili operativni kada dođe vrijeme da opet polete.

Biljana Radosavović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније