Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

30. 12. 2020. 13:23   >>  13:23 1

ZAKON ZA OTPREMNINE

Penzioneri KAP-a se obratili Leposaviću

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) tražili su prijem kod ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića, kako bi mu predstavili sve pojedinosti u vezi sa donošenjem lex specialis zakona za otpremnine i njegovim nesprovođenjem.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je da je zakon donijet legalno u Skupštini 2015. godine, zbog čega od Leposavića traže pravno mišljenje u vezi sa odlukom Ustavnog suda da zakon proglasi diskriminatorskim.

“Da li može Ustavni sud jedan zakon proglasiti diskriminatorskim bez ijednog dokaza, argumenta i činjenice? Da li je ta odluka Ustavnog suda pravno valjana ili je pravni nonsens, ako se naslanja samo na uredno prepisane definicije o diskriminaciji iz naših i međunarodnih zakona i konvencija o ljudskim pravima”, pitao je Raković u dopisu dostavljenom u utorak.

On je naveo da su se penzioneri KAP-a obraćali i bivšem ministru pravde i potpredsjedniku Vlade, Zoranu Pažinu, između ostalog, za pravni lijek u vezi sa odlukom Ustavnog suda, ali da ih on nije primio.

Raković je kazao da su molili sudije Ustavnog suda nekoliko puta da javno saopšte jedan argument, dokaz ili činjenicu na osnovu koje temelje svoju odluku o proglašenju lex specialisa zakona diskriminatorskim, što nijesu uradili jer, kako je naveo, nijesu imali.

Raković je pitao da li može jedna vlada da ne realizuje lex specialis legalno donijet u Skupštini, a može da realizuje po istoj osnovi odluku resornog ministra.

“Svjedoci smo da je sa privatizacijom došla pljačka, kriminal i korupcija, pljačka države, građana i radnika, korupcija od Vlade, sudova i sindikata. Na našem primjeru se najbolje vidi pljačka radnika preko prisilnog ćeranja iz KAP-a, otpremnina od 5,45 miliona EUR, stambenih para od 4,75 miliona EUR, placa i zgrade od 85 stanova”, naveo je Raković.

On je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je ranije rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније