Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 01. 2021. 09:08   >>  10:21

ŽUGIĆ VLADI

Tražiti reprogram kredita za auto-put

Centralna banka je proslijedila Vladi preporuke za vođenje ekonomske politike u 2021. godini među kojima je i reprogram kredita za izgradnju auto-puta, kazao je u intervjuu Pobjedi guverner Radoje Žugić.

"Imajući u vidu da je inicijalni plan bio da se auto-put završi 2019, a da otplata kredita započne 2021, logično je da se traži reprogram kredita. Naime, na ovaj način Crna Gora je izgubila dvije godine naplate putarine, pa je potrebno razmotriti mogućnosti da se kompenzacija za to dobije u vidu reprograma kredita", kazao je u intervjuu Pobjedi guverner Radoje Žugić.

Uvažavajući specifičnost situacije usljed pandemije korona virusa, CBCG je, kako navodi, ovogodišnje preporuke pripremila u redukovanoj formi, fokusirajući se na mjere koje su ključne u kriznim uslovima i čiju primjenu ne treba odlagati zbog potencijalno negativnih efekata u dugom roku.

"U dokumentu je istaknuto da sve preporuke date u prethodnim godinama, a koje nijesu implementirane, ostaju na snazi kaže guverner i posebno naglašava preporuku koja se odnosi na promjenu strukture privrede u smislu diverzifikacije proizvodnje i povećanja stepena finalizacije proizvoda”, kazao je Žugić.

Neophodno je, kaže on, fokusirati se na one djelatnosti u kojima Crna Gora ima komparativne prednosti i povećati nivo konkurentnosti.

“Naglasili smo potrebu što hitnije pripreme nove fiskalne strategije, preporučili osnivanje fiskalnog savjeta, sugerisali restriktivnu politiku izdavanja novih garancija (uz obavezno uzimanje adekvatnog kolaterala), reviziju fiskalnih pravila, obezbjeđivanje subvencija za poljoprivredu, unapređenje statistike… Predložili smo i pripremu specijalnog programa funkcionisanja ekonomije u uslovima neizvjesnosti pod uticajem pandemije, sa što manje ograničenja za poslovanje do mjere kojom se neće ugroziti javno i individualno zdravlje. Akcenat ne treba da bude na zatvaranju djelatnosti, već na promociji protokola bezbjednog poslovanja, uz kontrolu i sankcionisanje nepoštovanja”, poručio je guverner Žugić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније