Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

01. 01. 2021. 11:40   >>  11:42

MINISTARSTVO FINANSIJA

Od danas primjena Zakona o fiskalizaciji

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počeće da važi danas, kada će sistem elektronske fiskalizacije biti pušten u produkciju.

Izmjenama i dopunama Zakona, usvojenim 29. decembra, ostavljena je mogućnost prelaznog perioda do 1. juna za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Ministarstvo finansija je izradilo izmjene, kako je ranije objašnjeno, uvažavajući potrebe privredne zajednice i trenutne ekonomske krize izazvane pandemijom.

“To bi značilo da se poreskim obveznicima, u prvih pet mjeseci naredne godine, ostavlja mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda, odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primjene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu od 1. juna, za sve obveznike u skladu sa zakonom”, kazali su ranije iz Vlade.

Iz Poreske uprave (PU) nedavno je saopšteno da je preko testnog okruženja primljeno više od 200 hiljada računa, što pokazuje da sistem elektronske fiskalizacije u potpunosti funkcioniše.

Iz PU su objasnili da postupak elektronske fiskalizacije podrazumijeva posjedovanje digitalnog certifikata izdatog od certifikacionih tijela u Crnoj Gori, stalne internet veze i adekvatnog softverskog rješenja.

"U ponudi na crnogorskom tržištu nalaze se različita rješenja kako bi poreski obveznici obezbijedili potrebne preduslove po što ekonomičnijim uslovima u zavisnosti od njihovih potreba i mogućnosti“, navodi se u saopštenju.

PU, u cilju blagovremene i uspješne pripreme za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije, omogućava kontinuiranu stručnu i tehničku podršku poreskim obveznicima, te se očekuje da će već od danas značajan broj obveznika započeti evidentiranje prometa shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji.

Projekat elektronske fiskalizacije, koji podrazumijeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu, sprovodi se kao četvrta komponenta projekta Reforma poreske administracije u Crnoj Gori i finansiran je kroz zajam Svjetske banke (SB).

Sistem će biti centralizovan i prikupljaće podatke o prometu. Svaki račun koji se izda, gotovinski ili bezgotovinski, biće fiskalizovan u PU i smatraće se validnim jedino ukoliko dobije jedinstveni kod računa koji dodjeljuje PU.

Elektronska fiskalizacija predstavlja jedan od najvažnijih projekata realizovanih tokom prethodnih deset godina, ne samo u PU, već i u cjelokupnoj oblasti javnih finansija.

Projekat ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbjeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu.

Sva potrebna dokumentacija, radi lakše pripreme poreskih obveznika za sprovođenje projekta, dostupna je na linku https://poreskauprava.gov.me/rubrike/aktuelnosti/232806/Sve-o-ELEKTRONSKOJ-FISKALIZACIJI-na-jednom-mjestu.html.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније