Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 01. 2021. 08:21 >> 08:22
1

ZA 10 MJESECI

Deficit budžeta skoro 400 miliona eura

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, na čijem čelu je ministar Milojko Spajić, objavilo je da je u periodu od januara do novembra prošle godine dinamika kretanja budžetskih prihoda i rashoda uticala na ostvarenje deficita budžeta u iznosu od 397,3 miliona eura, ili 8,6 odsto BDP-a, koji je za 47,3 miliona ili 13,5 odsto veći u odnosu na planirani, piše Dan.

“Kretanje budžetskih prihoda i rashoda i u periodu januar – novembar pod direktnim je uticajem nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji, gdje se u prvom redu misli na kontinuirani pad u naplati budžetskih prihod a usljed sprovođenja mjera koje su ograničile privrednu aktivnost, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovništva. Međutim, i u uslovima drastičnog smanjenja prihoda budžeta sa jedne, odnosno potrebe dodatnog finansiranja usljed sprovođenja paketa mjera podrške građanima i privredi sa druge strane, likvidnost budžeta je uspješno očuvana i sve planirane budžetske obaveze su izmirivane pravovremeno”, navodi se u objavi Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Prihodi budžeta u istom periodu iznosili su 1,4564 milijardi eura ili 31,6 odsto procijenjenog BDP-a (4,6073 milijardi eura), što je za 69,5 miliona eura ili 4,6 odsto manje u odnosu na planirane Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

“Pad u naplati prihoda prvenstveno je rezultat značajnog pada u ostvarenom turističkom prometu, pa je u odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno kod kategorija koje zavise od ostvarenog prometa, i to: poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 78,3 miliona eura ili 14,0 odsto i akciza u iznosu od 17,8 miliona eura ili 8,7 odsto. Trend pa da naplate prihoda koji se ubiraju po ovom osnovu značajno je usporen tokom novembra imajući u vidu da u novembru prihod i od turizma ne čine značajni dio prometa, kao što je to slučaj u ljetnjim mjesecima”, piše u objavi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније