Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

03. 01. 2021. 16:05 >> 16:41
1

PKCG

Sektoru turizma potrebne još snažnije mjere podrške

Turistička privreda u Crnoj Gori priprema se za period nakon koronavirusa kako bi u izvjesnoj mjeri smanjila negativan uticaj na poslovanje, saopštili su predstavnici Privredne komore (PKCG) i dodali da su tom sektoru potrebne još snažnije mjere podrške.

Iz Odbora Udruženja turizma kazali su agenciji Mina-business da se prate dešavanja na međunarodnom tržištu i preporuke Svjetske turističke organizacije i Svjetskog savjeta za turizam i putovanja. U kontaktu su sa poslovnim partnerima i gostima.

“Turisti u ovom trenutku žele fleksibilniju politiku otkazivanja zbog samog osjećaja sigurnosti ili mogućnost dobijanja vaučera za otkazane putničke aranžmane koji će biti validni do kraja ove godine. Adekvatna ponuda i intenzivna promocija nakon okončanja situacije sa koronavirusom je ono što će najviše uticati na povratak turista”, rekli su iz PKCG.

Turisti su, kako se dodaje, generalno zainteresovani za one destinacije koje mogu ponuditi autentični doživljaj, one koje svoje proizvode ili usluge mogu inovirati u skladu s tržišnim trendovima, a prije svega one koje mogu dokazati i pokazati da se oslanjaju na načela održivog razvoja.

“Konzistentni i usklađeni protokoli za putovanje, unaprijeđene mjere bezbjednosti i zaštita radnih mjesta i sredstava za život, glavni su elementi za ponovno pokretanje turizma“, rekli su iz Komore.

Svjetski savjet za turizam i putovanja dodijelio je Crnoj Gori međunarodnu oznaku za sigurna putovanja Safe Travels, koja putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja usljed zdravstvene krize izazvane koronavirusom.

“Nacionalna turistička organizacija (NTO) je institucija nosilac za dodjelu oznake u Crnoj Gori. Kroz ovu inicijativu biće implementirani svi sigurnosni protokoli i mjere koje je donio Institut za javno zdravlje Crne Gore, u saradnji sa nadležnim institucijama u resoru turizma, na planu zaštite zdravlja turista i sticanja njihovog povjerenja”, naveli su iz PKCG.

Kako sprovođenje i poštovanje zdravstvenih mjera predstavlja imperativ širom svijeta, očekuje se da će ta inicijativa doprinijeti oporavku turizma i omogućiti održiv razvoj ove grane koja je od strateške važnosti za ekonomiju zemlje.

Iz PKCG su podsjetili da niska profitabilnost i akumulacija dobiti, kao i činjenica da dio investicija u ovom sektoru još nije počeo da se otplaćuje, stavlja turizam u posebno ranjivu situaciju.

“Nakon relativno blagog prvog talasa epidemije koronavirusa, Crnu Goru je pogodio drugi, znatno snažniji talas sa snažnim posljedicama po turizam i ljetnju sezonu koja obično ostvaruje 70 odsto ukupnih prihoda od turizma”, kazali su iz PKCG.

Iz Komore su rekli da, ukoliko se posmatra turistički promet u Crnoj Gori, za prva tri kvartala prošle godine, u ukupnom smještaju je ostvareno 83 odsto manje dolazaka i 84 odsto manje noćenja u odnosu na isti period 2019. godine.

“Pad turističkog prometa prati i pad prihoda od turizma. Ukupni ostvareni prihodi od turizma za prva tri kvartala prošle godine bilježe pad od 88 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. U ljetnjoj sezoni prihodi od turizma bilježe pad od 92 odsto”, kazali su iz Komore.

Istovremeno, prosječan broj zaposlenih u sektoru usluge smještaja i ishrane je 28 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine. Značajno je smanjen broj zaposlenih u ljetnjim mjesecima i to u junu 43 odsto, u julu 48 odsto, avgustu 42 odsto u odnosu na iste mjesece 2019. godine.

Iz PKCG su, govoreći o pripremama za zimsku sezonu, rekli da su ograničenje kretanja između zemalja i druge restriktivne mjere ozbiljno ugrozili turističku privredu, kako u Crnoj Gori tako i globalno.

“Nažalost, trenutna situacija sa koronavirusom i dalje nam ne ide u prilog. Svakodnevno povećanje broja zaraženih direktno utiče na opadanje interesovanja inostranih gostiju za Crnu Goru kao turističku destinaciju. Booking hotelskih kapaciteta postoji, iako u značajno manjoj mjeri nego 2019. godine. Interesantno je povećanje potražnje za rentiranjem privatnih kuća i vikendica”, naveli su iz Komore.

Ponuda je ove godine fokusirana na domaće i na tržišta iz regiona. Naravno, najveći uticaj na to ima epidemiološka situacija i važeće epidemiološke mjere kako u Crnoj Gori tako i u zemljama iz koje dolaze turisti.

“Na Žabljaku planiraju da otvore sve hotele, da prilagode cijene i naprave paket aranžmane sa skijalištima. Za Kolašin je veliki nedostatak što hotel Four Points by Sheraton neće biti otvoren tokom zimske sezone. Ostali hoteli u Kolašinu su već pripremili određene paket aranžmane za praznike i zimsku sezonu, takođe i privatni smještaj ima povoljne paket aranžmane”, precizirali su iz PKCG.

Nažalost, zbog trenutne situacije teško se mogu organizovati bilo kakve manifestacije ili okupljanja, poput koncerata, klizališta i božićnog bazara kao 2019. godine.

“Međutim, privreda se priprema sa uvjerenjem da će se situacija poboljšati i da ćemo u toku zimske sezone, pored domaćih imati i turiste iz regiona”, dodali su iz Komore.

Promocija ovogodišnje zimske sezone se realizuje putem digitalne marketinške kampanje i učestvovanjem na virtualnim sajmovima.

Takođe, NTO nastavlja sa kampanjom U društvu prirode i to prvenstveno Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji, a realizacija djela aktivnosti je planirana na tržištima Njemačke, Velike Britanije, Poljske i Ukrajine.

“Naravno, potrebno je i uskladiti epidemiološke mjere za ulazak turista iz regiona, uvažiti negativne rezultate brzih IGM testova, pa možda uvesti i određeni reciprocitet kao na primjer sa Albanijom u koju turisti iz Crne Gore ulaze bez testa”, naveli su iz PKCG.

Iz Komore su, na pitanje na koji način bi trebalo pomoći sektor turizma i ugostiteljstva nakon pandemije i šta bi država još trebalo da uradi po tom pitanju, odgovorili da se turistička privreda Crne Gore nalazi u izuzetno ranjivoj i neizvjesnoj situaciji imajući u vidu aktuelna epidemiološka dešavanja.

“Sektoru turizma treba još snažnije mjere podrške za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti, kao što su subvencije na zarade zaposlenih, nastavak implementacije trećeg paketa mjera i podrška bankarskog sektora, kojima će se odgovoriti izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo i koje bi se sprovodile bar do početka ljetnje sezone ove godine”, kazali su iz PKCG.

Zemlje s velikim oslanjanjem na turizam su, kako se dodaje, ozbiljnije pogođene pandemijom koronavirusa i trebaće im više vremena za postizanje potpunog oporavka.

“Turizam je strateška privredna grana u Crnoj Gori sa snažnim uticajem na zapošljavanje i ako se mjerama podrške očuvaju privredni subjekti i zadrže radna mjesta, turizam ima sposobnost da se brzo oporavi i da ponovo pruži snažan doprinos razvoju ekonomije”, zaključili su iz Komore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније