Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 11. 2013. 16:43   >>  17:56

PORUKA RADNICIMA

Perišić prijeti upotrebom sile

Blokada izvoza iz Kombinata aluminijuma dovodi u pitanje opstanak proizvodnje i ogromnu materijalnu štetu, zbog čega će se u krajnjoj liniji morati pribjeći upotrebi sile, saopštio je stečajni upravnik, Veselin Perišić.

On je kazao da mu kao stečajnom upravniku nije ostavljeno na volju ili nevolju hoće li da preduzima neke radnje, već je dužan da preduzme one koje su zakonom propisane da bi se zaštitio proces rada i imovina stečajnog dužnika.

"Ne bih volio da moram doći u bilo kakvu zonu da se mora intervenisati silom i upotrebom nadležnih organa. Zamolio bih radnike da budu svjesni da njihove aktivnosti u krajnjoj liniji dovode u pitanje opstanak proizvodnje, odnosno štetu koja će sigurno iz toga proizaći", rekao je Perišić novinarima nakon sjednice skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Bivši i sadašnji radnici Kombinata, koji su stekli pravo na penziju, blokirali su u sedam sati izvoz aluminijuma iz fabrike, jer još nije riješeno pitanje njihovih otpremnina. Oni su poručili da će blokada trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Perišić je naveo da KAP nema toliko zaliha materijala, niti je u mogućnosti da može gomilati zalihe, zbog čega svaki zastoj dovodi do zastoja proizvodnje i štete nesagledivih razmjera, koju će morati da plati onaj za koga se ispostavi da je odgovoran.

"Obezbjeđenje će morati da dobije nalog da omogući izlazak ili ulazak robe, a to znači sva ona sredstva koja po zakonu mogu da upotrebe. Nije nimalo popularna mjera, niti mi je drago da se na taj način mora riješiti problem, ali ako ne bude imalo dogovora, onda nema drugog načina, nego se mora tome pribjegavati", rekao je Perišić.

On je kazao da mu je žao što su se ljudi na takav način opredijelili za ispunjavanje svog nezadovoljstva, jer da nešto zavisi od bilo koga iz KAP-a radnici ne bi danas bili na kapiji nego bi ti problemi bili davno završeni.

"Nije dobro da na pokušavaju da riješe svoje probleme praveći ih drugim. Poslao sam pismo upozorenja i molbe istovremeno ljudima koji rukovode tim štrajkačkim odborom i svu pažnju usmjerio na to da u slučaju materijalne štete, ona mora da se nadoknadi", dodao je Perišić.



Radnici su blokadom izvoza aluminijuma zaprijetili zbog tvrdnje šefa menadžerskog tima koji upravlja KAP-om, Nebojše Dožića, da nije obavezan da Vladi dostavi spisak penzionera za otpremnine, iako se tako dogovorio sa njihovim pravnim zastupnikom Zoranom Piperovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Oko 420 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona EUR za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada eura, 177 eura po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju. Njih 166 je već steklo pravo na penziju, ali preostalih nešto više od 250 radnika čekaju na uplatu 2,2 miliona eura za beneficirani radni staž.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније