Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 11. 2013. 18:08 >> 18:13
1

NI CENTA OD FABRIKE

KAP ugrožava i Montenegro Bonus

Kompanija Montenegro Bonus od jula od kada je preuzela Kombinat aluminijuma nije dobila ni cent od države niti od bilo koga za održavanje proizvodnje, što ugrožava njeno poslovanje, saopštio je predsjednik Odbora direktora cetinjske firme Darko Uskoković.

 

On je rekao da Montenegro Bonus ima određenih dugovanja, ali da je to nešto što će se obezbijediti i pokriti kroz naplatu potraživanja.

"Montenegro Bonus nije dobio nijedan cent od države niti od bilo koga za održavanje procesa proizvodnje do današnjeg dana. Trenutno stanje u KAP-u je veoma alarmantno", rekao je Uskoković na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Montenegro Bonus je, kako je ocijenio, preuzeo KAP u ne baš najbolje vrijeme.

"To se desilo početkom jula kada je cijena aluminijuma bila 100 do 300 USD niža nego u prvom polugodištu. Negativan po nas je bio odnos kursa dolara i eura", kazao je Uskoković i dodao da su nakon preuzimanja potpisali nove ugovore za prodaju aluminijuma i za nabavku svih sirovina i energenata.

 Uskoković je na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Damira Šehovića po kojoj cijeni se sada fakturiše struja za KAP i odakle se ona plaća, odgovorio da cijena koju Elektroprivreda (EPCG) fakturiše trenutno iznosi 38,3 EUR po megavatu (MW).

"Ona se plaća svaki petak za narednih sedam dana. Osim toga se plaćaju prenos i troškovi Regulatorne agencije za energetiku (RAE). Sve smo to do sada redovno plaćali. S obzirom da imamo troškove prenosa, ta cijena izlazi između 43,3 EUR do 45 EUR zavisno od obračuna prenosa električne energije", precizirao je Uskoković.

Šehović je rekao da nije očekivao da se bilo koji zarez iz bilo kojeg seta donesenih zaključaka ispuni, jer ljudi iz Vlade koji su zaduženi za rješavanje problema u KAP-u, to, kako je ocijenio, rade na neozbiljan način.



On je podsjetio na ranija obećanja i razvoj situacije u vezi rješavanja problema u KAP-u, kao i na nekoliko puta ponovljeni stav da će uvođenje stečaja u fabriku značiti i njeno automatsko gašenje.

"Je li se KAP ugasio? Nije. Nastavila se proizvodnja, a uz to smo uspjeli i da uštedimo milione EUR državi Crnoj Gori", poručio je Šehović.

On je rekao i da je bio izložen “stubu srama” kada je u ranijem periodu kao izlazak KAP-a iz problema predlagao uvođenje stečaja. Šehović je kazao da sada nakon pola godine ti isti koji su bili protiv, sada jače nego on tada propagiraju uvođenje stečaja kao dobar potez.

"Stečaj je bio potreban da bismo otjerali Centralno-evropsku aluminijumsku kompaniju (CEAC) i oslobodili se 400 miliona EUR potraživanja, od čega je veliki broj fiktivnih", tvrdi Šehović.

Prema njegovim riječima, ako se na tender ne pojavi kupac za KAP-a nema logike da građani i Vlada dalje finansiraju proizvodnju koja nema perspektivu.

 Ministar ekonomije Vladimir Kavarić rekao je da stečaj nije bio preferirana opcija Vlade, već ona koja je bila na stolu.

"Eksplicitno smo rekli da ne preferiramo reorganizaicju kroz stečaj i to smo i dokazali sporvođenjem stečaja, zato jer bi reorganizacija kroz stečaj ukoliko se sprovede kvalitetno dovela do toga da imamo istu akcionarsku strukturu na kraju procesa stečaja", naveo je Kavarić.

On je objasnio da je Vlada preferirala opciju u kojoj bi KAP bio u vlasništvu države. U narednom periodu, kako je dodao Kavarić, bitan je momenat kako će kompanija preživjeti do kraja tenderske procedure.

Stečajni upravnik Veselin Perišić saopštio je da bi do 15. novembra trebalo da bude završena procjena imovine KAP-a, poznata njena vrijednost i pripremljen oglas koji će stečajna uprava distribuirati na što više adresa.

Sjednici Odbora prisustvovali sui predstavnici Državne revizorske institucije (DRI) jer su se pojedini zaključci Skupštine odnosili na reviziju dugova KAP-a koje je ta institucija bila u obavezi da obavi i o tome podnese poseban izvještaj parlamentu i Vladi do 31. maja, a ostavljena je mogućnost da to uradi do 30. juna.

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da je uvođenje stečaja i prodaja KAP-a šansa za nekog novohg investitora da počne poslovanje sa nulom.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma KAP-a Rade Krivokapić saopštio je da su radnici zadovoljni trenutnom situacijom, jer se plate isplaćuju po dogovoru sa stečajnim upranvikom, ali da su zabrinuti da bi se od Nove godine mogao smanjiti nivo proizvodnje i dovesti u pitanje njen opstanak.

Predstavnici dva sindikata Rudnika boksita su saopštili da im se duguje deset zarada, kao i da se što prije mora riješiti i problem te kompanije, koja, kako su ocijenili, može biti rentabilna.

(Mina- business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније