Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 01. 2021. 12:50 >> 12:53

KASALICA SMATRA

Potrebna podrška malom i srednjem biznisu

Upravljanje krizom javnog zdravlja, odnosno stabilizacija i eventualni oporavak crnogorske ekonomije je ključni izazov u ovoj godini, ocijenila je ekonomska analitičarka, Mila Kasalica i dodala da je neophodna podrška mikro, malom i srednjem biznisu.

"Samo je jedan izazov, a to je upravljanje krizom javnog zdravlja, odnosno koliko će to trajati i da li će crnogorska ekonomija uspjeti da se stabilizuje i počne oporavljati u ovoj godini", rekla je Kasalica agenciji Mina-business, odgovarajući na pitanje koji su ključni izazovi ekonomije u ovoj godini.

Ona smatra da način na koji je mikro, mali i srednji biznis radio prošle godine budi nadu, ali ta nada mora da bude podržana dodatnim sredstvima iz budžeta, pa i po cijenu da se ta sredstva moraju vratiti za dvije godine.

"Tu nadu u ovom trenutku treba da podrži crnogorsko bankarstvo i Investiciono-razvojni fond (IRF). Nema razloga da se drže sredstva na računu", kazala je Kasalica.

Ona je kazala da posljednji podaci CBCG o situaciji u bankarskom sektoru za novembar prošle godine daju prve naznake da su se depoziti vratili na nivo marta kada se u suštini radilo, a krediti su značajno porasli.

Govoreći o ekonomskoj politici nove Vlade, Kasalica je kazala da je euroobveznica bila diskretno povoljniji aranžman nego pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Takođe, kada je riječ o jednomjesečnim odlukama o privremenom finansiranju, tim bivšeg ministra finansija Darka Radunovića je pripremio tri dokumenta, odnosno nacrt budžeta za ovu godinu, obrazloženje tog budžeta i projekcije", kazala je Kasalica.

Prema njenim riječima, osim obrazloženja koje predstavlja metodološki inovativnost i usaglašavanje sa evropskim standardima u sektorima koji treba da se pokrivaju, ni predlog budžeta, ni projekcije nijesu rađene, jer su znali da se ne odnose na ono što su ciljevi eventualno prethodnog tima Vlade.

"To ne znači da nijesu dobro odradili svoj posao, ali odraditi činovnički posao u trenutku kada se moraju uraditi strateške stvari nije dobro“, smatra Kasalica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније