Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 11. 2013. 14:26   >>  14:26

POBOLJŠANE PROGNOZE

EK: CG ekonomija, možda, ulazi u novu fazu

Evropska komisija povisila je u jesenjim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 1,9 odsto, sa 1,8 odsto koliko je predviđala u maju.

EK je u danas objavljenim jesenjim ekonomskim prognozama, u koje je agencija Mina-business imala uvid, za narednu godinu snizila procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore sa 2,6 odsto na 2,3 odsto.

U EK procjenjuju da bi ekonomija Crne Gore u 2015. godini trebalo da ojača 3,1 odsto.

Iz EK su kazali da bi stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori u ovoj godini trebalo da iznosi 19,8 odsto, a u narednoj 19,5 odsto.

Prema projekcijama, deficit bi ove godine trebalo da iznosi 4,9 odsto BDP-a, a javni dug 58,6 odsto BDP-a.

Za narednu godinu EK predviđa deficit od 3,6 odsto, dok je javni dug projektovan na 59,6 odsto BDP-a.

Iz EK su saopštili da je crnogorska ekonomija u prvoj polovini ove godine ojačala 2,4 odsto na godišnjem nivou, zbog zamaha ostvarenog u prvom tromjesečju i većeg izvoza električne energije u drugom kvartalu usljed dobrih vremenskih prilika i veće proizvodnje energije u hidrocentralama.

“U odnosu na proljećne, jesenje prognoze oslikavaju nešto brži rast u ovoj godini”, navodi se u izvještaju.

Iz EK su saopštili da su budžetske performanse Crne Gore značajno poboljšane, s obzirom da su za period od januara do kraja avgusta ove godine ukupni prihodi porasli sedam odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Međutim, na kraju avgusta Vlada je platila 103 miliona eura državnih garancija zbog bankrota Kombinata alumninijuma, što je rezultiralo rastom budžetske potrošnje od osam odsto u odnosu na plan i rastom budžetskog deficit za dva procentna poena”, rekli su iz EK.

Iz EK su saopštili da bi i pored dodatnih troškova zbog uvođenja stečaja u KAP, koji će se odraziti na budžet za narednu godinu, kao i oko 30 miliona eura veće kapitalne potrošnja zbog izgradnje autoputa Bar-Boljari u 2015. godini, trenutna potrošnja trebalo da ostvari realan pad, a budžetski prihodi da ostanu nepromijenjeni.

“Generalno, očekujemo da budžetski deficit u narednim godinama opada, sa pet odsto BDP-a u ovoj godini na manje od tri odsto u 2015”, dodaje se u izvještaju.

Iz EK su saopštili da zbog naleta spoljnih obaveza koje proističu iz kredita za pokrivanje garancija KAP-a, javni dug Crne Gore raste, pa do kraja godine može da pređe i 58 odsto BDP-a, zbog čega Vlada mora da se zaduži za 100 miliona eura kako bi popunila budžetske rupe.

“Brzi tempo rasta zaduženosti ostaje najznačajniji rizik u prognozama”, upozorili su iz EK.

U prva tri kvartala ove godine, kako su saopštili, prosječna inflacija u Crnoj Gori je iznosila 2,9 odsto u odnosu na 3,8 odsto godinu ranije.

“Iako se trenutni trend održava, do kraja godine stopa inflacije bi mogla pasti na oko dva odsto”, kazali su iz EK.

Generalno posmatrano, u EK smatraju da crnogorska ekonomija možda ulazi u novu fazu, gdje je snaga starih industrijskih giganata znatno smanjenja i zamijenjena novim stajalištima zasnovanim na turizmu, energetici i uslugama.

“Neki rizici se svakako ne mogu ignorisati, kao oni koji se odnose na finansiranje projekta autoputa, likvidaciju fabrike aluminijuma i visok nivo nekvalitetnih kredita”, zaključuje se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније