Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

21. 01. 2021. 19:40 >> 19:39

USSCG

Utvrdili Platformu za ekonomsku i socijalnu politiku Vlade

Izvršni odbor Unije slobodnih sindikata (USSCG) utvrdio je Platformu koja predstavlja očekivanja njenih predstavnika kada je u pitanju ekonomska i socijalna politika koju će Vlada voditi u narednom mandatnom periodu.

Iz Unije su saopštili da je Izvršni odbor Platformu utvrdio na sjednici 18. decembra.

Platfoma koja obuhvata oblast ekonomske, poreske i socijalne politike, tržišta rada, reforme javne uprave i sindikalnih prava i sloboda, je, kako je objašnjeno iz Unije, napravljena povodom zahtjeva za prijem na razgovor upućenog predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću.

Iz Unije su kazali da je Crna Gora prošla kroz radikalne političke, ekonomske i socijalne transformacije u prethodnim godinama.

“Tržište rada je u tranziciji doživjelo značajna pomjeranja. Bez posla je ostalo na desetine hiljada radnika, dok je sa druge strane bio zanemarljiv procenat otvaranja novih radnih mjesta. Ekonomski pad ponovo je uzrokovao rast siromaštva. U pogledu ekonomskog razvoja i životnog standarda postoje značajne razlike među regijama”, upozorili su iz Unije.

Iz te radničke organizacije su saopštili i da se struktura ekonomije radikalno promijenila, tako da je sada oko 70 odsto radne snage zaposleno u sektoru usluga.

Mikro, mala i srednja preduzeća čine oko 99 odsto svih preduzeća i učestvuju u stvaranju bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa 60 odsto.

“Iako je godinama unazad prisutna potreba za napuštanjem prethodnog modela rasta ekonomije i za preuzimanjem novog obrasca rasta, koji se u većoj mjeri oslanja na domaće resurse, Crna Gora nije prošla kroz neophodnu reformu u tom pravcu. Kriza sa kojom se trenutno suočavamo dodatno je ukazala na nužnost raskida sa dosadašnjom praksom i ekonomsko-socijalnim sistemom koji je po svemu neodrživ”, smatraju u Uniji.

Crnoj Gori je, kako su ocijenili iz te radničke asocijacije, potreban radikalni zaokret u ekonomskom, socijalnom, poreskom, ekološkom i drugom pogledu, pri čemu glavni nosilac tog preokreta mora biti novokonstituisana Vlada, ali i svaki pojedinac.

“S tim u vezi, Platforma predstavlja očekivanja USSCG kada je u pitanju ekonomska i socijalna politika koju će Vlada voditi u narednom mandatnom periodu”, kazali su iz Unije.

Kada je u pitanju ekonomska politika i tržište rada, u USSCG smatraju da proces privatizacije preostale društvene svojine i valorizacija prirodnih resursa mora biti transparentna, s tim da sistemi poput Elektroprivrede (EPCG), Željeznice, Luke Bar, Plantaža i Aerodroma, ostanu u većinskom vlasništvu države.

Kako se navodi u dokumentu, neophodno je utvrditi minimalnu zaradu u visini 60 odsto prosječne u Crnoj Gori i projektovati mjere za efikasnu legalizaciju radnog odnosa ogromnog broja osoba koje rade “na crno”.

“Potrebno je povećati visinu osnivačkog uloga prilikom osnivanja društva sa organičenom odgovornošću ili povećati odgovornost osnivača ličnom imovinom prilikom stečaja ili likvidacije istog”, poručili su iz Unije.

U Platformi se dodaje i da je neophodno smanjiti uvoz životnih namirnica i obezbijediti i garantovati “siguran otkup” domaćim poljoprivrednicima i stočarima, te tako podstaći razvoj ovih privrednih grana, ali i dati šansu domaćoj, zdravoj proizvodnji.

Potrebno je ukinuti naknadu za podsticaje za obnovljive izvore energije, kao i smanjiti stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) na račune za električnu energiju na sedam odsto.

Kada je u pitanju poreska politika, iz Unije su u Platfomi naveli da bi trebalo korigovati troškove rada kroz smanjenje poreza i doprinosa na teret poslodavca i zaposlenog, kao i zaustaviti nastajanje novog poreskog duga.

“Potrebno je povećati porez na dobit svima ili samo na dobit koja prelazi određeni iznos, kao i uvesti porez za preduzeća i preduzetnike na finansijske transakcije koje prelaze određeni limit. Potrebno je ukinuti poreske i druge olakšice povlašćenim kompanijama, tim prije što mnoge od njih ostavljaju prostor za manipulacije na štetu budžeta”, poručili su iz Unije.

U dokumentu se dodaje i da je potrebno uvesti progresivno oporezivanje zarada i ostalih ličnih primanja koja prelaze iznos potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu.

Kada je u pitanju reforma javne uprave, iz Unije su ocijenili da je neophodno omogućiti direktno učešće sindikata u postupcima reforme javne uprave.

U toj radničkoj asocijaciji smatraju da je potrebno uvesti sistem kontrole i odgovornosti na svim nivoima izvršne i sudske vlasti, na način što će biti sankcionisani svi pojedinci za koje se utvrdi da su svojim neprofesionalnim i neodgovornim radom nanijeli štetu državnom budžetu.

“Potrebno je osigurati jednake šanse i mogućnost napredovanja zaposlenima u javnoj upravi, te prekinuti sa praksom partijskog zapošljavanja”, navodi se u Platformi.

U dijelu socijalne politike, u Uniji smatraju da je potrebno nastaviti sa podrškom i podsticajem stambenim zadrugama, odnosno stambenim fondovima koji su kreirani za potrebe zaposlenih u određenim sektorima.

“Potrebno je vratiti naknadu za žene sa troje ili više djece koje su stekle 15, odnosno 25 godina staža, kao i revidirati prava na dječiji dodatak”, navodi se u dokumentu.

U dijelu sindikalnih prava i sloboda, u Uniji smatraju da treba unaprijediti kolektivno pregovaranje uvođenjem stimulativnih mjera za poslodavce koji imaju zaključene kolektivne ugovore.

“Potrebno je unaprijediti rad Socijalnog savjeta i obezbijediti učešće predstavnika zaposlenih u organima upravljanja i nadzora kod poslodavaca”, zaključili su iz Unije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније