Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 01. 2021. 11:16 >> 11:17
2

MEDOJEVIĆ SAOPŠTIO

Sistem privremenog finansiranja idealan za korupciju

Neshvatljivom odlukom Vlade da uopšte ne predlože budžet za 2021. godinu i da pređe na sistem privremenog finansiranja, kreirano je sistemsko okruženje izuzetno rizično na korupciju, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Medojević navodi da se odluke o trošenju novca poreskih obveznika donose diskreciono, na bazi lične volje premijera i ministra.

"Javnost ne zna koji su kriterijumi za plaćanja, šta se plaća, kome, na osnovu čega. Diskrecione odluke oko javnih finansija su osnovni izvor korupcije", navodi se u saopšetnju.

On dodaje da zbog, kako je kazao, "tajnog, ali organizovanog" rada Vlade ne postoji ni kontrola, a sam tim ni odgovornost.

"Odluke o garancijama za brodove, reprogramiranje obaveza prema Exim banci za kredit za auto-put, gašenje Montenegroairlinesa, osnivanje nove aviokompanije, su odluke koje imaju ozbiljne posljedice po budžet i privredu države. Sve mora biti definisano Zakonom o Budžetu i oko toga se mora voditi rasprava u Parlamentu", navodi se u saopštenju.

On navodi da u njemačkom Bundestagu rasprava o budžetu za narednu godinu traje i više od mjesec dana. Službe bezbjednosti i Ministarstvo odbrane moraju da svoje predloge traškove da brane i na Odboru za bezbjednost.

"Odluka Vlade da se tajno zaduzi emitovanjem obveznica, tajno angažovanje investicione banke i pravnog savjetnika, bez javnog postupka i odluka Vlade da do marta troše budžetska sredstva bez ikakvog odobrenja i kontrole široko je otvorila vrata korupciji i razorila sistem provjera i kontrolu od strane drugih institucija države, ali i javnosti. Krupne odluke o garancijama za brodove koje se ne donose zbog mišljenja Agencije za zaštitu Komisije za zaštitu konkurencije je tragikomična", navodi se u saopštenju.

Medojević dodaje da čitav svijet, sve zemlje EU, SAD i UK masovno iz budžeta i emisijom novca podržavaju kompanije u državnom vlasništvu, zbog šteta od pandemije korone.

"Samo naša vesela Vlada se češlja dok selo gori. Štete od njihovog neznanja, nesnalaženja, netrasparentnosti i kršenja Ustava i zakona su ogromne. A tek su počeli", zaključio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније