Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 01. 2021. 15:25 >> 15:27

LIPOVINA BOŽOVIĆ

Projekat SABG jača prekograničnu saradnju

Projekat Smart Adria Blue Growth osnažiće prekograničnu saradnju Italije, Albanije i Crne Gore, i istovremeno će doprinijeti unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u programskom području, u skladu sa principima Plavog rasta i Strategije pametne specijalizacije (S3), saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović.

“Ponosni smo na činjenicu da je Crna Gora prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije. Glavni cilj S3 Strategije je modernizovana i konkurentna Crna Gora koja se oslanja na tri ključna strateška pravca koja predstavljaju opštu dugoročnu viziju razvoja zemlje - zdrava Crna Gora, održiva Crna Gora i digitalizovana Crna Gora”, istakla je Lipovina-Božović.

Ona je najavila i buduće korake Crne Gore ka uspješnoj implementaciji S3 Strategije, sa fokusom na razvijanje Operativnog programa za S3 Strategiju koji će definisati uže oblasti tehnologija i inovacija unutar definisanih prioriteta ka kojima Crna Gora treba da se usmjerava u nastojanju da kvalitetnije profiliše svoju konkurentnu poziciju u okviru EU i globalnih lanaca vrijednosti.

“Crna Gora prepoznaje značaj i doprinos malih i srednjih preduzeća i preduzetništva sveukupnom ekonomskom rastu. Imajući u vidu važnu ulogu privatnog sektora u ekonomskom razvoju, Vlada Crne Gore kontinuirano ulaže velike napore da omogući povoljno poslovno okruženje za razvoj privatnog sektora, kroz kreiranje i unapređenje različitih mjera podrške, a u skladu sa preporukama Akta o malom biznisu (SBA) i principima politike Evropske unije”, kazala je Lipovina-Božović.

Državna sekretarka je posebno istakla da, pored toga što razvoj malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori doprinosi rastu društvenog proizvoda, otvaranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti, MSP sektor takođe predstavlja i značajan izvor inovacija i rasta konkurentnosti na domaćem tržištu. Ona se osvrnula i na značaj projekta u pogledu podsticanja konkurentnih i inovativnih preduzeća u oblastima plavog rasta, u saradnji sa predstavnicima javnih i privatnih aktera, naučno istraživačke zajednice i nevladinog sektora.

Lipovina-Božović je ukazala na značaj sinergije i saradnje svih partnera na projektu.

“Perspektiva našeg projekta zavisi od snažnog partnerstva i posvećenosti svih partnera i učesnika na projektu, kao i naše zajedničke odlučnosti da postignemo željene rezultate i stvorimo uslove za dugoročnu održivost rezultata projekta. Vjerujemo da će projekat Smart Adria Blue Growth biti uspješan primjer saradnje u programskom području”, zaključila je državna sekretarka Lipovina-Božović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније