Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 11. 2013. 14:48 >> 14:48
4

TE PLJEVLJA

Gospić: Drugi blok za novo razdoblje

Izgradnja Drugog bloka Termoelektrane u kojem će se proizvoditi dodatnih 4.800 gigavat časova struje, te realizaciojom projekta podvodnog kabla ostvariće se strateški cilj države-energetska nezavisnost, smanjen uvoz, sigurno snabdijevanje, kazao je Radiju Crne Gore predsjednik Borda direktora Rudnika uglja Pljevlja Zoran Gospić.

„Crna Gora u tom trenutku postaje izvoznik električne energije, izlazi iz sadašnje situacije kada je deficit struje ogroman, a veliki novac se troši na uvoz“, ocijenio je Gospić.

Osim energetskog, Drugi blok riješio bi ekološke probleme Pljevalja, eliminisao zagađenje koje stvara 40 kotlarnica i preko pet hiljada ložišta.

„Izgradnja Drugog bloka, daljinsko grijanje ili kako se to kaže toplifikacija rješava ekološki problem i počinje jedno novo razdoblje u kojem osim energetskog imamo i ekološki sređenu situaciju u Pljevljima što je od velikog značaja za taj kraj“, naglasio je Gospić i dodao da će taj projekat omogućiti nova zapošljavanja.

„To je investicija koja bi sistemom, rekao bih tehnički, centrifugalne sile vezala i nove investitore, što je perspektiva za nova radna mjeste ne samo ljudi iz ovog kraja, već i drugih zainteresovanih da svoj rad vežu za Pljevlja“, istakao je Gospić.

Uloga Rudnika u investiciji je da obezbijedi dovoljne količine uglja za prvi i drugi blok Termoelektrane. Trenutne zalihe su 80 miliona tona, a za normalno funkcionisanje oba energetska objekta potrebno je 70 miliona tona.

„Apsolutno rezerve ili zalihe uglja ne mogu biti limitirajući faktor u nesmetanoj proizvodnji struje u postojećem prvom, ali i budućem drugom bloku Termoelektrane“, poručio je Gospić.

To nije jedini potencijal Pljevalja. Drugi rudnik je udaljen samo 30-tak kilometara - ležište Maoče koje raspolaže sa 100 miliona tona kvalitetnog mrkog uglja.

„Taj potencijal kada bi se preveo na električnu energiju dostigao bi iznos od desetine milijardi dolara. To su pokazale stručne studije i analize, pa je ključna njegova valorizacija“, pojasnio je prvi čovjek Rudnika uglja Pljevlja.

A za valorizaciju pljevaljskog potencijala ključna je i bolja saobraćajna povezanost.

„Kada bi se izgradila željeznica koja bi povezala Pljevlja sa Bijelim Poljem i Beranama, pa dalje sa granicom Kosova smanjili bi se troškovi prevoza rude. Nije rijetkost da investitori dođu, budu zadovoljni onim što vide, ali se iznenade kada vide da nijesmo uvezani željeznicom“, zaključio je predsjednik Borda direktora Rudnika uglja Zoran Gospić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније