Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 11. 2013. 08:02 >> 08:02

MANJI DEFICIT

Budžet za 2014. "težak" 1,49 milijardi

Nacrtom zakona o budžetu za narednu godinu, planirano je da državna kasa bude "teška" oko 1,49 milijardi eura, što je na nivou ukupnog ovogodišnjeg budžeta.

 

 

Taj iznos uključuje primitke iz tekućih prihoda (porezi, doprinosi, takse, naknade...), kao i iznos kojim se država planira zadužiti iduće godine, pišu Vijesti.

Ovogodišnji budžet, bez uračunatih zaduženja, iznosio je 1,26 milijardi.

Ministarstvo finansija je poslalo nacrt budžeta ministarstvima i drugim potrošačkim jedinicama na izjašnjenje. Nakon toga, resor kojim rukovodi Radoje Žugić treba da sačini predlog zakona koji će uputiti Vladi.

Tada će biti poznato i koliki je predviđeni iznos zaduženja za 2014. godinu koliko su resori Vlade dobili više ili manje novca u odnosu na ovu godinu.

Prema planu, očekuju se pozitivni pomaci u odnosu na ovogodišnji budžet pa je tako deficit projektovan na oko 66 miliona eura, što je za 30 miliona manje u odnosu na ovogodišnji od 95,3 miliona eura.

Deficit iznosi 1,89 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je ovogodišnji projektovan na 2,73 odsto BDP-a.

Prema posljednjim podacima Ministarstva finansija, budžetski prihodi za devet mjeseci ove godine su 879,5 miliona eura što je za 70 miliona više u odnosu na uporedni godišnji period i 40 miliona više nego što je planirano. Tokom prošlog mjeseca prihodovano je 117,7 miliona eura, što je za 12,8 miliona više od plana.

Državni dug na kraju ove godine projektovan je na 1,88 milijardi eura, od čega je strani 1,5 milijardi, a domaći 380,7 miliona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније