Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

07. 02. 2021. 09:20 >> 09:24

MMF

Veća pomoć preduslov za zemlje u razvoju

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva, pozvala je razvijene ekonomije da pruže veću pomoć zemljama s niskim prihodima.

Ona je upozorila na pojavu "velike divergencije" u globalnom rastu, što može da ugrozi stabilnost i da izazove socijalne nemire u godinama koje dolaze.

Georgieva je rekla da je 50 odsto zemalja u razvoju u riziku od daljeg zaostajanja, što izaziva zabrinutost u pogledu njihove stabilnosti i potencijalnih socijalnih nemira, prenosi B92.

Da bi se izbjegli veći problemi potrebno je da bogate zemlje i međunarodne institucije ulože više.

Georgieva je pozvala visoko zadužene zemlje da ne čekaju sa restrukturiranjem duga, ukazujući da je bolje da to urade prije, a ne kasnije, i da poboljšaju uslove za rast.

“Prošle godine je glavni fokus bio na velikom lockdownu. Ove godine suočavamo se sa rizikom velike divergencije", rekla je Georgieva tokom video konferencije.

Prema njenim riječima, MMF procjenjuje da će se zemlje u razvoju, koje se decenijama približavaju prosječnom globalnom nivou prihoda, ovog puta naći u vrlo teškoj situaciji.

Pad životnog standarda u zemljama u razvoju, smatra Georgieva, znatno bi otežao da se u ostatku svijeta očuva stabilnost i bezbjednost.

„Šta predstavlja rizik? Socijalni nemiri. Možete to nazvati gubitkom rasta od jedne decenije. To može biti gubitak od jedne generacije“, navela je Georgieva.

Ona je rekla da su razvijene ekonomije u prosjeku potrošile oko 24 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na mjere podrške tokom pandemije u poređenju sa šest odsto BDP-a na tržištima u usponu i dva odsto u zemljama s niskim prihodima.

Georgieva je podsjetila da su aktivnosti s vakcinacijom neujednačene i da su siromašne zemlje suočene s "ogromnim poteškoćama".

"Samo je jedna zemlja u Africi, Maroko, započela vakcinaciju građana", rekla je Georgieva i kazala da je zabrinuta zbog povećanog mortaliteta u mnogim afričkim državama.

Ona je saopštila da bi ubrzanje vakcinacije moglo da podigne globalnu ekonomiju za devet biliona USD do 2025. godine, pri čemu bi 60 odsto koristi od toga imale zemlje u razvoju.

Georgieva je rekla da MMF završava periodični pregled dugoročnih potreba za likvidnošću, koji bi mogao da opravda predlog Fonda akcionarima da se poveća iznos specijalnih prava vučenja (SDR), ali nije saopštila detalje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније