Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 11. 2013. 07:56 >> 08:08

TOKOM 2014.

Zadužićemo se još 225 miliona

Nacrtom zakona o budžetu za 2014., koji je pripremilo Ministarstvo finansija, predviđeno je da se tokom naredne godine država zaduži još 225,3 miliona eura.

 

 

Planom je predviđeno da budžet za narednu godinu iznosi oko 1,49 milijardi eura, što je na nivou ovogodišnjeg budžeta. Taj iznos uključuje primitke iz tekućih prihoda, koji se odnosi na poreze, doprinose, takse, naknade, kao i iznos kojim država planira da se zaduži, pišu Vijesti.

Državni dug na kraju juna iznosio je 1,81 milijardu. Prema planu zaduženja, na kraju ove godine će dostići 1,893 milijarde. Dugovi države bi, uzimajući u obzir zvanični podatak MONSTAT-a i predviđeni rast BDP-a od 2,5 odsto za ovu godinu, iznosili 58 odsto BDP-a.

To je konstatovala i Evropska komisija, ukazujući da javni dug brzo raste i da je dostigao zabrinjavajući nivo, s obzirom na stanje u ekonomiji Crne Gore.

Koliki udio će državni dug imati u BDP-u 2014. zavisi od toga koliko će Vlada novim pozajmicama otplatiti starih dugova. Prema zvaničnim pokazateljima, naredne godine na naplatu stiže oko 300 miliona eura rata za stare kredite i euroobveznice, računajući sa kamatama.

Ministarstvo finansija je poslalo nacrt budžeta ministarstvima i drugim potrošačkim jedinicama na izjašnjenje. Nakon toga, Ministarstvo finansija treba da sačini predlog zakona koji će uputiti Vladi.

Tada će biti poznato i koliko su resori izvršne vlasti dobili više ili manje novca u odnosu na ovu godinu. Ministarstvo je projektovalo deficit budžeta od oko 66 miliona, što je oko 30 miliona manje nego ove godine, a kapitalni budžet je povećan sa 65 miliona na 101 milion eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније