Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 02. 2021. 11:47 >> 12:00

EKO TIM

Vlada da revidira odluku o rekonstrukciji TE Pljevlja

Uvrijeme kada se Termoelektrana Pljevlja suočava sa izazovom prestanka rada i prijetnjom pokretanja prekršajnog postupka od strane Energetske zajednice zbog nedozvoljenog rada iste, pozivamo Vladu i Ministarstvo kapitalnih investicija da reviduje odluku o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja i sagleda njegovu ekonomsku opravdanost -navode iz Eko tima.

"Razlog više za pažljivo razmatranje i analizu je tajnost dokumentacije u vezi sa ovim projektom i nepostojanje studije izvodljivosti koja dokazuje njegovu ekonomsku opravdanost. Smatramo neprihvatljivim i neozbiljnim ulazak u realizaciju ovakvog projekta bez potrebnih studija koje potvrđuju njegovu ekonomsku i svaku drugu opravdanost, te opet skrećemo pažnju na to da je neophodno objaviti svu dokumentaciju i analize koje su proglašene poslovnom tajnom od strane EPCG, revidovati ih i tek onda donjeti odluku o podršci ovom projektu", dodaje se u saopštenju.

Kako upozoravaju, drastične promjene cijena emiisija ugljen dioksida, koje se zadnje tri godine događaju u okviru EU ETS Sistema (Sistem trgovanja emisijskim kvotama), dramatično utiču na troškove proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva.

"Iako trenutne cijene ugljen dioksida bilježe pad na tržištu prouzrokovan širenjem virusa COVID-19 koji je uzrokovao manju tražnju za električnom energijom", navode iz Eko tima.

Oni podsjećaju na perioda od prije četiri godine kada je konsultanska firma Deloitte pripremila Studiju izvodljivosti za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja i projektovala nerealne vrijednosti cijena energije koje su bile precijenjene, a cijene emisija ugljen dioksida potcijenjene. To je ,kako ističu, dovelo do nerealnih procjena njenog poslovanja tokom perioda 2020-2040.god.

"Dobro poznata situacija koja se desila sa II blokom TE Pljevlja i nezainteresovanost finansijskih institucija da ulažu u sektor uglja još tada, upozorenje je za Vladu da prije podrške ovom projetku pažljivo razmotri sve aspekte ovog projekta a posebno finansijski kontekst zbog velikih promjena koje se ubrzano odvijaju u sektoru energetike, a koje istovremeno destimulišu ulaganja u ugalj", navodi se u saopštenju.

Iz Eko tima dodaju da je nedavno objavljena studija Energetske zajednice o primjeni naplate emisija ugljen dioksida u regionu Zapadnog Balkana, pokazala je da će puna primjena naplate emisije ugljen dioksida u okviru tržišne integracije u Crnoj Gori učiniti mogućim da Crna Gora postrojenje na ugalj u Pljevljima zatvori i dekarbonizuje svoj sistem već 2025. godine.

"Trenutno, Termoelektrani Pljevlja se dodjeljuju besplatni emisioni krediti za ugljen dioksid, a manji dio emisija ugljen dioksida se plaća. Stoga, neophodno je izraditi Studiju izvodljivosti za projekat ekološke rekonstukcije bloka I, napraviti nove projekcije operativnih troškova i dodavanjem ostalih elemenata obračuna (prevashodno ukupnih kapitalnih troškova i ostalih prihoda i troškova) dobiti proizvodnu cijenu električne energije u rekonstruisanoj TE Pljevlja. Tek na osnovu tako dobijene cijene razmatrale bi se mogućnosti i opcije daljeg rada TE Pljevlja", zaključuje se u saopštenju Eko tima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније